Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ

Μετράμε ήδη άνω των 13 ετών μιας πρωτοφανούς κρίσης, της οποίας το αντίκτυπο επηρέασε όχι μόνο την οικονομία μας, αλλά κυρίως τα θεμέλια της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής του τόπου.
Η διαχείριση της κρίσης έφερε αλλαγές τόσο στα πολιτικά κόμματα, όσο και στους συσχετισμούς της εξουσίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην θεωρείται τίποτα δεδομένο.
Κάθε νόμισμα όμως, έχει δύο πλευρές. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, ως πολίτες από τη μια πλευρά βλέπαμε τον κόσμο να «γκρεμίζεται» μπρος το άγνωστο, απ’ την άλλη όμως το άγνωστο κουβαλούσε μαζί του και την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Σχεδόν άμεσα καταλάβαμε ότι την ελπίδα δεν την έφερνε το άγνωστο, αλλά η δική μας ανάγκη να είμαστε αισιόδοξοι.
Έτος 2022. Οι εξελίξεις παραμένουν ραγδαίες και τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση. Ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται να έχει μπει σε μια ροή, να ισορροπεί πλέον μέσα από τις «συμπληγάδες» που κλήθηκε να ακροβατεί εδώ και αρκετά χρόνια και φυσικά να περιμένει την «Άνοιξη» νέων συνθηκών ευνοϊκότερων και με μακροπρόθεσμο πλάνο και σταθερότητα.
Προφανώς, μια σταθερότητα ως προς το επιχειρείν από την πλευρά που διέπει τη σχέση κράτους – επιχείρησης, συνεπάγεται και ορθολογική διαχείριση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Το τελευταίο αποτελεί μια συνθήκη απαραίτητη και αναγκαία για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη θωράκιση της κοινωνίας μας.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες της και το άτυπο εδώ και χρόνια ραντεβού μας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.
Φυσικά κάθε πολίτης περιμένει να ακούσει πράγματα που αφορούν τον ίδιο προσωπικά, αλλά και τη χώρα συνολικά. Ο καθένας κρίνει από την πλευρά του και ενδεχομένως εξ ιδίων συμφερόντων. Κοινό χαρακτηριστικό όλων μας ωστόσο, είναι η επιθυμία μας να ακούσουμε Αλήθειες και εξαγγελίες που θα «πατάνε» στη λογική και όχι «λαϊκίστικες» ατάκες που θα τσαλαβουτάνε σε αστείες και ουτοπικές υποσχέσεις και φυσικά, ένα ορθολογικό σχέδιο διαχείρισης της καθημερινότητας.
Οι εκλογές πλησιάζουν, η προσωπική κρίση κομματικής επιλογής είναι σεβαστή, το μέλλον της χώρας αδιαπραγμάτευτο. Οι επικοινωνιακού τύπου –έστω και ουσιαστικοί- διαξιφισμοί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το ποιο κόμμα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το άλλο, σε μεγάλο βαθμό πλέον κεντρίζουν το ενδιαφέρον μόνο των κομματικών στελεχών. Ως πολίτες όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει και τη σοβαρότητα των κομμάτων και των στελεχών τους, καθώς επίσης και την έλλειψη αυτής. Έχουμε δει και έχουμε κρίνει πολιτικές, κάτι που σε λίγους μήνες θα κριθούμε και πάλι να κάνουμε.
Παρόλα αυτά, οι λόγοι των αρχηγών στη ΔΕΘ αποτελούν βαρόμετρο και για την κρίση μας, αλλά και εν γένει για το Αύριο της πατρίδας μας.
Ως πολίτης που πιστεύει στο επιχειρείν και ασχολείται με αυτό, από τους πολιτικούς αρχηγούς θα ήθελα:
*  Να μας αναλύσουν το business plan της επόμενης τετραετίας ή ακόμα και πλέον της τετραετίας για την εθνική οικονομία,
*  Να μας εξηγήσουν πως θα βγει η χώρα από τα επιδόματα, όχι επειδή είναι «κακά», αλλά επειδή ο πολίτης δεν θα τα χρειάζεται,
*  Να μας πουν ποιο είναι το πλάνο για να μειωθούν οι δείκτες ανεργίας με πραγματική εργασία και όχι «τμηματική»,
*  Να μας εγγυηθούν τα κίνητρα που θα δοθούν ώστε να υπάρξει σαφές έδαφος για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες,
*  Να μας εξηγήσουν πως θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της, η οποία πλέον λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις,
*  Να μας πουν πως θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να αποτελεί το ισχυρό «μαξιλάρι» ασφάλειας για τον πολίτη,
*  Να μας πουν πως η εκπαίδευση των παιδιών μας θα γίνει πρωτοπόρα με χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο τα παιδιά μας να είναι πανέτοιμα να βγουν στην κοινωνία και να διαπρέψουν
Αυτά και άλλα πολλά θα ήθελα να ακούσουμε από τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει.
Από την άλλη πλευρά, Δεν θα ήθελα να ακούσουμε κάποιον «Μεσσία» -όπως θα τον παρουσιάσουν οι κόλακές του- να μας πει ότι όλα αυτά θα τα φτιάξει με ένα μαγικό ραβδάκι κλεμμένο από την Σταχτοπούτα. Αντιθέτως, θα ήθελα να μας δοθεί η δυνατότητα να πεισθούμε από την ανάλυση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για τη χώρα που ενδεχομένως πάνω σε αυτό εργάζονται τα κοινοβουλευτικά κόμματα.  
Εν αναμονή…
Περικλής Αθ. Χηνόπουλος,
Επιχειρηματίας, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών

Δεν υπάρχουν σχόλια: