Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πρώην βουλευτής Κισάμου και χρηματίσας υπουργός επί Βενιζέλου κ. Στρατής Γεωργιλαδάκης, κατόρθωσε όπως το δημόσιον κατά το έτος 1920 εκχωρήσει το φρούριον Καστελλίου μεθ΄όλων των περιεχομένων του εις την Κοινότητα και αυτή να το εκποιήσει δια πλειοδοσία εις διάφορους, ώστε να κατακρημνιστεί να διαιρεθεί εις οικόπεδα και επί αυτών να οικομομηθούν διάφοραι οικίαι, καταστήματα και άλλα εξωραϊστικά κτίρια και αξιοποιήσαντα τον χώρον ον κατείχεν άλλοτε το φρούριον....γράφει στην ιστορία του ο Αναστασάκης για το φρούριο Καστελίου Κισάμου και πως βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση που είναι ως και σήμερα.
Η αλήθεια βέβαια είναι οτι από το 1900 είχε ξεκινήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση των οικιών και οικοπέδων εντός του φρουρίου... με απόφαση  του συμβουλίου του Ηγεμόνα (κυβέρνηση) που την αποτελούσαν ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μανούσος Κούνδουρος, ο Νικόλαος Γιαμαλάκης, ο Κωνσταντίνος Φούμης και ο Χασάν Σκυλιανάκης. Μάλιστα στην πρόσκληση που έγινε δια μέσω του τύπου της εποχής (κάτω) βλέπουμε και τους 46 ιδιοκτήτες οικιών και μαγαζιών εντός του φρουρίου.
Ενδιαφέρον οι Καστελλιανοί του 1900 και μάλιστα θα μπορούσε να γίνει μια έρευνα αν κάποιοι απο αυτούς αλλαξοπίστησαν για άλλη μια φορά και έμειναν εδώ ή έφυγαν με την ανταλλαγή του πληθυσμού ... Φυσικά όπως φαίνεται στην σχετική λίστα των καλούντων να διαπραγματευτούν τα οικόπεδα τους, υπάρχουν και κάποιοι Χριστιανοί, ο Καλογριδάκης, Γιαννακάκης, Μαλεφιουδάκης και Πατεράκης, που και αυτοί έδωσαν τα οικόπεδα τους μιας και δεν βρίσκονται ανάμεσα στους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: