Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

 Η Κίσαμος δεν έχει μόνον λαμπρό παρελθόν. Έχει εξίσου σημαντική παρουσία και στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, καθώς σπουδαία τέκνα της ελάμπρυναν με το έργο τους και την δράση τους όχι μόνο την Κρήτη αλλά τον ελληνικό πολιτισμό και τις πανανθρώπινες παρακαταθήκες του. Την ιερή μνήμη ενός τέτοιου τέκνου της τιμούμε από κοινού σήμερα, με την τοποθέτηση του ανδριάντα του στην πλατεία του Δημαρχείου της πόλης σας. Διότι ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, ο επονομαζόμενος και "παππούς της Κρήτης", υπήρξε μέγας ιεράρχης της Ορθοδοξίας και βαθύτατος ανθρωπιστής. Με τα έργα του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του δήμου Κισάμου, αλλά κυρίως του ανθρωποκεντρικού μηνύματος της ορθόδοξης πίστης μας, πολύ πέραν των συνόρων της πατρίδας μας.
Ο Ειρηναίος πάντοτε συνέδεε τα μηνύματα της ορθόδοξης πίστης μας με αρχές και αξίες που θα πρεπε, κατά την γνώμη του, να χαρακτηρίζουν την ατομική αλλά και την συλλογική μας ζωή. Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από επιστολή, την οποία απηύθυνε προς την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», την Πρωτοχρονιά του 1995, με τίτλο "Τα Χανιά πρέπει να ζήσουν και να πρωτοπορήσουν…": "Να ξαναβρούμε το πνεύμα του Θερίσου. Μα το πνεύμα του Θερίσου το εμπνεύσανε μεγάλα εθνικά ιδεώδη, της ελευθερίας και της αποκατάστασης του ελληνισμού και τα ενσαρκώνανε άνθρωποι της Κρήτης, με γνήσια και τίμια πατριωτικά αισθήματα.
 Είναι προφανές ότι ο σπουδαίος αυτός ιεράρχης ήθελε να εμπνεύσει όλους εμάς, τους Έλληνες -διαχρονικώς και όχι μόνον τους συγκαιρινούς του- να πράττουμε το ορθό και το δύσκολο, καθώς επιτάσσει η ιστορία μας και ο προορισμός μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: