Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΔΥΟ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ενασχόληση μου με την παλιά φωτογραφία πολλές φορές με οδήγησε να βρω ιστορικές στιγμές της πόλης και της περιοχής μας. Τελευταία αυτές οι δυο φωτογραφίες που από πρώτης άποψης δεν σε βάζουν σε σκέψη οτι είναι συνέχεια η μια της άλλης κι ας έχουν διαφορά 3 ολάκερα χρόνια.
Επανάσταση 1935 και κατάρριψη αεροπλάνου στον Κουρφαλώνα
Το αεροπλάνο ....το είχε στείλει η Κυβέρνηση (άγνωστο γιατί στην Κίσαμο) τις ημέρες του Βενιζελικού κινήματος του 35. Πιλότος στο αεροπλάνο ήταν ο υπασπιστής του Βασιλέα Χαρ. Ποταμιάνος. Οι τοπικοί αντικαθεστωτικοί του έριξαν επιτυχώς από τα υψώματα καθώς πλησίαζε στον Κουρφαλώνα. (Κουρφαλώνα γράφει η φωτο)
Το αεροπλάνο λένε ότι το έριξε ο δάσκαλος Μανώλης Καστρινάκης, μέγας αγωνιστής και από τους πρώτους που έτρεξαν και λίγα χρόνια αργότερα να πολεμήσουν τους Γερμανούς στον κάμπο. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο χώρο μπροστά απο του Χατζή μαζεύτηκαν πολλοί Καστελιανοί και Καλουδιανοί με απειλητικές διαθέσεις αλλά ο Χατζής (Γεώργιος Μαζοκοπάκης) δεν επέτρεψε να πλησιάσουν τον Ποταμιάνο τον οποίον και προστάτευσε.
Βράβευση Χατζή
Τρία χρόνια μετά 1938 ο υπουργός αεροπορίας Χαράλαμπος Ποταμιάνος, της κυβέρνησης του Μεταξά, επισκέπτεται την Κίσαμο. Η νεολαία της ΕΟΝ Κισάμου, Σκαπανείς και Φαλαγγίτες, τον υποδέχεται στο τσαρσί του Καστελιού. Η επίσκεψη του έγινε για να τιμήσει τον γέρο Χατζή που έσωσε ένα πιλότο της τότε Ελληνικής αεροπορίας όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από αντιμεταξικούς στον κάμπο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: