Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΣΙΩΠΟΥΝ....

 για τη ζημιά από τις τουρμπίνες …..
Τη 10ετία του 1990, μετά από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων και όχι μόνο, καταργήθηκαν οι αεροψεκασμοί για το δάκο για τη ζημιά που προκαλούσαν στο περιβάλλον (υπ’αρ. 3953/95 απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας). 
Τα τελευταία 15 χρόνια σε μεγάλη έκταση τους αεροψεκασμούς αντικατέστησαν οι ψεκασμοί με τουρμπίνες, που κάνουν τουλάχιστον την ίδια ζημιά με τους αεροψεκασμούς. Εξολοθρεύουν τα πολυάριθμα παράσιτα του δάκου αλλά και άλλα ωφέλιμα έντομα και επιπλέον μολύνουν τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο με τοξικά φυτοφάρμακα, ιδιαίτερα για περιοχές ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Και όμως καμιά διαμαρτυρία από οικολογικές οργανώσεις και τους αρμόδιους. Όλοι σιωπούν ένοχα. Γιατί; Τι συμφέροντα είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας του ελαιολάδου;
Χαρτζουλάκης Κώστας
Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: