Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΒΡΑΔΙΑ

Αποσπάσματα απο την ομιλία του Παντελή Κατάκη στην πολύ ωραία χθεσινή εκδήλωση των "Φίλων του Αννουσάκειου Ιδρύματος" με καλεσμένους τα "Μαντολινάτα Χανίων" υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κωστουράκη.
Κυρίες και Κύριοι...
Φτωχότερη η Κίσαμος και ολόκληρη η ορθοδοξία με τον θάνατο του Λαογράφου σκηνοθέτη Ιωάννη Σκουλούδη. Μεγάλη προσωπικότητα που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη για της επόμενες γενιές στα ήθη τα έθιμα και γενικά την παράδοση με απόφαση του Δ.Σ "Φιλοι Αννουσακείου ιδρύματος" η μουσική βράδια είναι αφιερωμένη στην μνήμη του.
Στη σημερινή αυτή εκδήλωση και ομιλία μου θα ήθελα, όσο πιο σύντομα μπορώ, να σας ενημερώσω σχετικά με τις δράσεις του Εθελοντικού Συνδέσμου «Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου», αν και οι ντόπιοι τις γνωρίζουν αλλά καλό είναι να μάθουν σχετικά και όσοι φιλοξενούμενοι βρίσκονται απόψε ανάμεσά μας.
Το Αννουσάκειο Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας είναι «ένα τεράστιο θαύμα του 1967», όπως χαρακτηριστικά το είχε αποκαλέσει ο Ιδρυτής του, μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.
Την εποχή εκείνη τον είχε επισκεφθεί ο Γεώργιος Αννουσάκης από τα Μεσόγεια Κισάμου, που διέμενε στην Αμερική και του είχε πει την επιθυμία του να επιχρυσώσει το εικόνισμα του Αγ. Σπυρίδωνα, που του είχε ιδιαίτερη ευσέβεια. Για τα αισθήματά του τον συνεχάρη ο μακαριστός Μητροπολίτης Ειρηναίος και του πρότεινε αντί της επιθυμίας του αυτής, μιας και ο Αγ. Σπυρίδωνας δεν χρειαζότανε χρυσά, θα ήταν καλύτερα να βάζανε από κοινού χρήματα για να δημιουργήσουν μια στέγη για τους γέροντες, καθώς τα παιδιά τους φεύγουν για άλλες πολιτείες και αυτοί μένουν μόνοι και αβοήθητοι. Και πράγματι την εποχή αυτή τα περισσότερα χωριά ήταν χωρίς αμαξωτό δρόμο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα…
Το 1970 η λειτουργία του Ιδρύματος άρχισε με 16 γερόντισσες. Πρώτος διαχειριστής του Ιδρύματος υπήρξε ο πατήρ Δημήτριος Σημαντηράκης, δεύτερος ο πατήρ Στυλιανός Κασαπάκης και τρίτος μέχρι και σήμερα ο Πρωτοπρεσβύτερος Αρετάκης Αντώνιος, που εργάζεται ως ακάματος εργάτης για να οδηγήσει το Ίδρυμα στις μέρες μας ακόμα πιο ψηλά.
Ο ερχομός του νέου Επισκόπου κ.κ. Αμφιλοχίου, αναβάθμισε το Ίδρυμα με μεγάλες καινοτόμες αλλαγές, πάνω σε σύγχρονες ιατρικές βάσεις. Γενικότερα ο Σεβασμιώτατος αφιερώνει ψυχή και σώμα για το μέλλον του τόπου μας, τους ανθρώπους του και την Ορθοδοξία μας.
Από αυτή την θέση θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, με τη δική του καθοδήγηση και συμβολή, διατηρείται ως πρότυπο Ίδρυμα στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις με πολλά κέντρα εξωτερικού, για την καλύτερη και αρτιότερη λειτουργία του.
Είναι γεγονός ότι από τα 16 άτομα αρχικά, έφτασε να φιλοξενεί σήμερα 75 στο Θεραπευτήριο και 25 στο Κέντρο Αποκατάστασης.
Είναι η νέα πτέρυγα αποθεραπείας για άτομα που έχουν περάσει τροχαία ατυχήματα, εγκεφαλικά και λοιπά.
Το Αννουσάκειο Ίδρυμα το εμπιστεύτηκαν και το ενίσχυσαν μεγάλα Ιδρύματα και ευεργέτες όπως, το Ίδρυμα «Ιωάννης Σ. Λάτσης», το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο κ. Β. Βαρδινογιάννης κ.ά.
Το Αννουσάκειο είναι ο λύχνος στους πρόποδες του Πύργου που μας φωτίζει ολόγυρα. Σκοπός και στόχος του, καθώς και του Συνδέσμου «Φίλοι Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου» είναι να έρχεται αρωγός στους 75 νοσηλευόμενους χρόνιων παθήσεων, όπως και στους 25 νοσηλευόμενους αποθεραπείας και αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας.
Με τις δράσεις μας, αποσκοπούμε στην ψυχολογική και ψυχαγωγική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών με διάφορες πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις.
Μεταξύ των άλλων Κισαμιτών με σημαντική προσφορά δωρεών σε Ιδρύματα, συμπεριλαμβάνονται ο εν αποστρατεία μακαριστός αντιστράτηγος, Βενιζέλος Σκαλίδης, από το Κεφάλι των Εννιά Χωριών, ο οποίος κατέθεσε οικονομική δωρεά για το Αννουσάκειο.
Ως πρόεδρος του Συνδέσμου θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την κ. Παναγιώτα Φαλδαμή, για την προσφορά της τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, για τα νέα Γραφεία Διοίκησης που χρηματοδότησε αλλά και στο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο, με την συνδρομή της οποίας δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε μια πτέρυγα ευρωπαϊκών προδιαγραφών 17 δωματίων, τα οποία έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας 33 ατόμων που πάσχουν από άνοια.
Οι πράξεις αρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: