Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Για την Ροτόντα τα γράψαμε, αν και κάποιοι μάλλον από μη καλή ενημέρωση προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες (τους) σε άλλους. Ένα μνημείο που θα έπρεπε να ήταν το στολίδι της περιοχής μας μαζί με την villa Triviziana έχει καταντήσει ένας σωρός πέτρες. Οι Καλάθενες-Ροτόντα που έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν 2-3 σπίτια τέτοιας εποχής και ισάριθμες εκκλησίες του 15ου αιώνα θα μπορούσαν αν αποτελούσαν ένα πολύ καλό τουριστικό προορισμό, μια ακόμα στάση των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής μας, μια διαδρομή που με την Πολυρρήνια και το Σηρικάρι είναι ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες απόλαυση.  
Η Ροτόντα ένα οικοδόμημα του 16ου αιώνα  σχεδιασμένο από τον γνωστό Ενετό αρχιτέκτονα Αντρέα Παλάντιο, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί εκείνα τα χρόνια λόγω της τουρκικής κατάληψης  του νησιού το 1645. Για όσους έχουν πάει στην Βιντζένtζα της Ιταλίας θα δουν ακριβώς μια τέτοια Ροτόντα να σώζεται καλοδιατηρημένη ως και σήμερα η Rotonta Palantio. Η δικιά μας τώρα παρά την μη ολοκλήρωση της διατηρήθηκε 5 αιώνες και αποτελεί (ούσε) μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αν και είναι ιδιόκτητο. Το ιδιόκτητο λοιπόν καθεστώς αυτό προσπάθησε κάποτε η κοινότητα των Καλαθενών με την Βυζαντινή υπηρεσία Χανίων να το φέρει σε κοινή συμφωνία, μάλιστα η προσπάθεια είχε καρποφορήσει σε τέτοιο βαθμό που βρέθηκαν οι 4 ιδιοκτήτες στο δικαστήριο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους,..όμως μπρος από το δικαστή χάλασε η συμφωνία...
Όπως επικαλείται και ο πρόεδρος της κοινότητας τότε, Στέλιος Σγουρομάλλης  ακόμα αντηχούν τα τελευταία λόγια του δικαστή που προσπάθησε να τους συμβιβάσει..."Τέτοια ευκαιρία δεν θα την ξαναβρείτε ούτε σε 50 χρόνια". Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα το ξέρετε... 
Τώρα ποιος φορέας φταίει; Ακριβώς τα ίδια έγιναν και στην villa Triviziana που εκεί τα πράγματα είναι δυσκολότερα μιας και οι ιδιοκτήτες είναι παραπάνω από 40.
Δεν ξέρω τι θα γίνει από δω και πέρα μιας και η κατάσταση είναι δύσκολη... αλλά ξέρω ότι όταν θα βρεθεί το οικοδόμημα ένας σωρός κατάχαμα, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν εντελώς τίποτα... ούτε καν γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: