Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

Ξεφυλλίζοντας κάποιες παλιές επιστολές έπεσα σε μια σημείωση του μακαριστού Ειρηναίου που έγραφε:

 -Την 1η Φεβρουαρίου του 1959 επικεφτήκαμεν το χωριόν Περιβόλια Κισάμου όπου μετά πολλής καταπλήξεως επληροφορηθήκαμεν οτι τα οστά του αρχηγού ήρωος της επαρχίας Κισάμου Αναγνώστη Σκαλίδη ευρίσκοντο εισέτι άταφα καίτοι ούτος είχεν απέλθη ήδη εκ του κόσμου τούτου το 1901. Ησθάνθημην εντροπήν και θλίψιν δια αυτό αλλά συγχρόνως και ισχυράν παρόρμησιν όπως διορθώσωμεν την περί του Αναγνώστου Σκαλίδη αμέλειαν και αδιαφορίαν και καλέσαντες τους συνοδεύοντας ημάς Ιερείς, διδάσκαλον και προκρίτους του χωριού συνεστήσαμεν αμέσως και επιτόπου ερανικήν επιτροπήν δια την ανέργερσην μνημείου αναλόγου δόξας και τιμής του Εθνικού τούτου ήρωος. Το πρακτικόν μάλιστα εκείνο εγένετο εν τω Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και επί του πεπαλαιωμένου κιβωτίου του περιέχοντος τα ιερά οστά του ήρωος.

Ο Ήρωας της επαρχίας μας για 58 χρόνια ήταν άταφος και ευτυχώς που βρέθηκε ο μακαριστός Ειρηναίος να κάνει αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει άλλοι χρόνια πριν. Σήμερα στο χωριό του τα Περβόλια εκτός απο τον τάφο του βρίσκεις στην μικρή πλατεία και την προτομή του αλλά και ένα μουσείο με την ιστορία του. Αξίζει μια επίσκεψη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: