Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΠΑΠΠΑΔΑΚΗΣ

Ένας άγνωστος αγιογράφος... 
Παρόλο που έχω ανατρέξει σε πολλά βιβλία δεν βρήκα καμιά αναφορά για τον αγιογράφο Εμμανουήλ Γ. Παππαδάκη (με δυο π) που αρκετές εικόνες του βρίσκονται σε εκκλησίες στα ορεινά χωριά του Δήμου μας, οι περισσότεροι τον μπερδεύουν με τον Ροδοπιανό αγιογράφο Παπαδάκη αλλά αυτός όμως λεγόταν Δημήτριος και ενίοτε υπόγραφε και σαν Ζωγραφάκης.
Στα βιβλία της Ιερά Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου και σε αυτά που έχει γράψει ο μακαριστός Ειρηναίος και αναφέρονται οι αγιογράφοι της Περιοχής δεν αναφέρεται ούτε και ο Θεοδοσάκης, αν και οι δυο έχουν αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες. 
Οι ως και σήμερα παλιοί αγιογράφοι είναι οι
Κοκότσης Δημήτριος 1894-1961, Αννουσάκης Γιάννης 1886-1981, Βλαχάκης Κωνσταντίνος 1903-1979, Πολάκης Γεώργιος 1879-1951, Παπαδημητράκης Γεώργιος 1897-, Καρτάκης Στέλιος 1912-1988, και Γιαννακάκης Νικόλαος 1940.
Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή.
Τα παραπάνω έργα του αγιογράφου Παππαδάκη είναι φιλοτεχνημένα το αωπβ (1882)!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: