Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Για το Φιλολογικό Σύλλογο της Κισάμου, που ανάγει την δημιουργία του στους χρόνους του παλιού Καστελλιού 1936 έχει γίνει αναφορά εκτενής παλαιότερα. Σήμερα η αναφορά μας γίνεται για μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Φ.Σ. Τη λειτουργία της δανειστικής  βιβλιοθήκης του. Βιβλιοθήκη υπήρχε πάντα στο Φ.Σ από την αρχή της δημιουργίας του. Στεγαζόταν στο υπόγειο  του τότε διοικητηρίου και  σημερινό μουσείο στην πλατεία Τζανακάκη. Λιγοστά βιβλία ένα μακρύ τραπέζι για τους αναγνώστες, λίγους αναγνώστες
Για κάποια χρόνια ο σύλλογος πέρασε σε παρακμή.
‘Όταν γύρω στο 1980 επαναδραστηριοποιήθηκε ο Φ.Σ. ένας από τους στόχους υπήρξε η επαναλειτουργία και ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης  με την απόφαση η βιβλιοθήκη πλέον να λειτουργήσει ως δανειστική προς διευκόλυνση των αναγνωστών. Ωστόσο λόγω συντήρησης  του διοικητηρίου και αναπαλαίωσης για να στεγασθεί το αρχαιολογικό μουσείο, ο Φ.Σ. και η βιβλιοθήκη του έπρεπε να αναζητήσουν αλλού στέγη, όπως και οι άλλες υπηρεσίες. Έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες μήπως στεγασθεί σε κάποιο δημόσιο ή δημοτικό χώρο, χωρίς αποτέλεσμα. Η μόνη λύση το ενοίκιο, αλλά με ποια οικονομικά, πλην δεν είχαμε άλλο δρόμο. Έτσι γύρω στο 1993 ενοικιάστηκε ένα κατάστημα στην οδό Παπαγιαννάκη μεταφέρθηκαν τα βιβλία και έγινε νέα καταγραφή. Δωρεές, νέες αγορές βιβλίων, πλούτισαν τη βιβλιοθήκη, νέες βιβλιοθήκες και έπιπλα αγοράστηκαν. Ο νέος χώρος είναι και ο τόπος συναντήσεων των μελών και των φίλων του συλλόγου. Εδώ η βιβλιοθήκη παραμένει κάποια χρόνια, μεγαλώνει και απαιτείται νέα μετακόμιση. Και πάλι δημοτικός χώρος δεν υπάρχει για να στεγαστεί και το συμβούλιο καταλήγει σε ενοικίαση νέου μεγαλύτερου καταστήματος στην οδό Σκαλίδη, πλάι στο «στενό των Παπαδάκηδων», το οποίο διαμορφώνεται  κατάλληλα για μια κατά το δυνατόν αξιοπρεπή θέση των βιβλίων και δυο μικρούς βοηθητικούς χώρους.
Έτσι με την υπομονή και επιμονή, τις τεράστιες προσπάθειες των εκάστοτε συμβουλίων και το καλό τους κουμάντο αυτή τη στιγμή η Κίσαμος έχει μια δανειστική βιβλιοθήκη που ξεπερνά τους 10000 τόμους βιβλίων και λειτουργεί κάθε απόγευμα μετά τις 6. Ευγενείς εθελοντές  τόσο από το συμβούλιο όσο και από τους φίλους του συλλόγου και τα μέλη του είναι έτοιμοι να συστήσουν, να δανείσουν βιβλία και να συνομιλήσουν με τους αναγνώστες όλων των ηλικιών. Ωστόσο η αγωνία πάντα είναι η εξεύρεση του ενοικίου και των άλλων λειτουργικών εξόδων  κάθε μήνα. Μέχρι τώρα η βιβλιοθήκη συντηρείται από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου, από τα έσοδα από πολιτιστικές εκδηλώσεις (λογοτεχνικά και μουσικά αφιερώματα του καλοκαιριού), που ο σύλλογος πραγματοποιεί, 
Από κάποιες επιχορηγήσεις του Δήμου και από τα έσοδα θεατρικών παραστάσεων που η θεατρική ομάδα «Πρόβα τετραώρου», παράρτημα του συλλόγου πια, με εθελοντές  ηθοποιούς ανεβάζει κάθε χρόνο.
Το σημαντικό είναι ότι η βιβλιοθήκη έχει αρκετούς αναγνώστες, η ανάγνωση βιβλίου προωθείται σε μια εποχή που η οθόνη κατακυριεύει τα πάντα με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως εκείνη της αδυναμίας συγκέντρωσης των παιδιών πλέον να παρακολουθήσουν λόγο, πολύ περισσότερο να διαβάσουν κείμενο. Οι άνθρωποι μεγάλοι και παιδιά του τόπου μας έχουν πρόσβαση στο βιβλίο, σε μια εποχή που δεν αγοράζει κάποιος εύκολα βιβλίο για λόγους οικονομικούς, και μπορούν να περάσουν λίγες ώρες με περισυλλογή.
Επίσης να σημειωθεί ότι στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο πραγματοποιούνται δράσεις για μικρά παιδιά από παιδαγωγούς και συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Γίνονται οι συναντήσεις των μελών του συλλόγου, των μελών της θεατρικής ομάδας, οι αρχαιρεσίες του και διάφορες άλλες πνευματικές συναντήσεις, όπως παλαιότερα κάποια φιλολογικά βραδινά.
Ωστόσο το ζητούμενο είναι κάποτε να βρεθεί κάποιος μόνιμος χώρος.  Ένα δημοτικό πολιτιστικό πολύκεντρο που δυστυχώς ποτέ δεν αποκτήσαμε σαν τόπος και ούτε σαν όραμα υπάρχει θα μπορούσε να στεγάσει και το Φιλολογικό Σύλλογο με τη βιβλιοθήκη του. Προς το παρόν ας είμαστε ευγνώμονες στους εθελοντές του γιατί παρέχουν παιδεία στον τόπο και ανεβάζουν το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων του. Και μη  ξεχνούμε όσοι μπορούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσομε αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: