Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ 1886-1981

 Γεννήθηκε στον Πλάτανο Κισάμου αλλά μεγάλωσε στην Κίσαμο, όπου μετακόμισε η οικογένεια του. πήρε τα πρώτα του μαθήματα σαν μαθητής του σχολείου δίπλα στον Γιώργο Παπαγιαννάκη και Μανώλη Θεοδοσάκη. Στην διάρκεια της ζωής του έφτιαξε εκατοντάδες εικόνες που βρίσκονται σε όλες τις εκκλησίες της Κισάμου. Παράλληλα με την αγιογραφία ασχολήθηκε και με την ζωγραφική και κλασικότερα έργο είναι η Μάχη του κάμπου της Κισάμου που έχει γίνει καρτ ποστάλ αλλά και εξώφυλλο σε πάρα πολλά περιοδικά και ημερολόγια, αλλά και γραμματόσημο το 1991 για τα πενήντα χρόνια από την Μάχη της Κρήτης.
 Άλλο έργο του είναι ο απαγχονισμός του Επισκόπου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (παρ όλες τις προσπάθειες μου δεν κατάφερα να βρω εικόνα του έργου). Καλλιέργησε την βυζαντινή μουσική και ήταν δεξιός ψάλτης για πολλά χρόνια στον Άγιο Σπυρίδωνα, το 1964 τιμήθηκε με το Οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Στην τελευταία φωτογραφία με τον γιο του Δημήτρη λίγο πριν τον θάνατο του το 1981!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: