Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

(ΑΝ)ΙΕΡΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Άμα δεν βάζουν το μυαλό να λειτουργήσει...το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Να καταστρέψουμε τις αγιογραφίες για να αποκτ΄'ησει ο ναός φως και πίνακα ηλεκτρικό! Το ποιος φταίει το ξέρουμε όλοι .....Και όπως λέει και ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης....
 "Οι Μητροπόλεις είναι ενημερωμένες πλήρως και στο τελευταίο χωριό γνωρίζουν ότι η εκκλησία τους είναι "αρχαία" και πως για ο,τιδήποτε πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια Υπηρεσία. Από την άλλη μεριά οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς δεν είναι ενοριακοί. Όταν είναι, δεδομένου του πάντα μικρού τους μεγέθους, δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τις-έστω μικρότερες-λατρευτικές ανάγκες ιδίως σε έκτακτες περιπτώσεις (κηδείες, μνημόσυνα, κλπ). Έτσι το συνηθισμένο είναι κάποιες εντελώς ασυμβίβαστες επεκτάσεις, σαν αυτή, που γίνονται φυσικά αυθαίρετα και παράνομα, ή να είναι γεμάτες οι μικρές αυτές εκκλησίες με "ιερά κούρκουτα". Έχουμε πει πολλές φορές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε δαπανηρό να κτιστεί μια αντίστοιχου (ή μεγαλύτερη) νέα εκκλησία, ώστε να καλύπτει τις τρέχουσες λατρευτικές ανάγκες και να έχει την κάθε "ευκολία", που είναι (ή δεν είναι) απαραίτητη. 
 Τα μνημεία διατηρούν φυσικά τη λατρευτική τους ιδιότητα, αλλά πιο περιορισμένη και δεν έχουν ανάγκη, ούτε από φώτα, ούτε από μπρίζες, ούτε από άλλες "μοντερνιές", αλλά ακόμη και όταν χρειάζονται κάποιες στοιχειώδεις "ευκολίες", αυτές μπορούν να γίνονται ανάλογα την περίπτωση και με την άδεια και τις οδηγίες της Υπηρεσίας. Και εκεί οι ευθύνες της Διοικούσας Εκκλησίας είναι τεράστιες και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Η απουσία Παιδείας φαίνεται όχι μόνο "γιατί" το έκαναν, αλλά και "πως" το έκαναν....."

Δεν υπάρχουν σχόλια: