Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ;


Μαθήματα αλβανικής γλώσσας και ιστορίας από τον Δήμο Χανίων !!!
Την ώρα που η παιδεία στην Βόρειο Ήπειρο πάει από το κακό στο χειρότερο ο Δήμος Χανίων κόπτεται να μάθουν την μητρική τους γλώσσα τα παιδιά των αλβανών μεταναστών. Και απ' ότι φαίνεται μόνο τα μαθήματα της αλβανικής γλώσσας δεν ήταν αρκετά γι' αυτό στο πρόγραμμα διδασκαλίας των αλβανόπαιδων εντάχθηκε και η εκμάθηση της ιστορίας της Αλβανίας! Της διαστρεβλωμένης ιστορίας των Αλβανών που θέλουν να παρουσιάζουν ελληνικά εδάφη ως αλβανικά. Όπως διαβάσαμε στο neakriti.gr συνεχίζονται τα μαθήματα αλβανικής γλώσσας, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Europe for Diversity, με την υποστήριξη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων. 
Οι μικροί μαθητές, ηλικίας 6-12 χρονών, διδάσκονται αλβανική γλώσσα και ιστορία (!) από εκπαιδευτικούς αλβανικής καταγωγής (!), οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Τα μαθήματα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, από τις 16.00 έως τις 17.30, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Πρόθεση του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Χρυσούλα Χατζηδάκη, είναι η ενίσχυση της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας με κάθε πρόσφορο μέσο, καθώς και η υποστήριξη κι ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι οικονομικοί μετανάστες. Τα παιδιά τους, τα περισσότερα από τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι αναγκαίο να μάθουν την μητρική τους γλώσσα και ο Δήμος Χανίων συμβάλει στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής.
Χαχαχαχα θυμάστε την περίπτωση Τσενάι;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις διδαχθεί ποτέ παιδαγωγική ψυχολογία, ή γλωσσολογία? Αν ναι θα γνώριζες ότι δίγλωσσα παιδιά όπως τα εν λόγω, που δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τον γνωστικό τους κόσμο, καθώς έρχονται σε μία ξένη χώρα και κουτσομιλούν τα αλβανικά και τα ελληνικά, χωρίς να μπορούν να αναπτύξουν καλά ούτε τη μία γλώσσα ούτε και την άλλη, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα να προσαρμοστούν στις ανάγκες που επιβάλλει το σχολείο. Πρέπει να διδαχθούν καλά τη μητρική τους μέχρι τα 8-9 και έπειτα να ενταχθούν μαζί με τα μονόγλωσσα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον. Θα σε συμβούλευα να ερευνάς καλύτερα αυτά που ανεβάζεις. Με όλο το σεβασμό, το μπλογκ σου που κατα καιρούς διαβάζω καθώς είμαι κι εγώ από την Κίσαμο βρίθει από ανακρίβειες και φυλετικά σχόλια. Βρισκόμαστε σε περίεργες εποχές κατά τις οποίες αυθαίρετα και ιδεολογικά φορτισμένα συμπεράσματα και προχειρότητες διαβάζονται άκριτα από πολύ κόσμο. Μην υποτιμάς με αυτό τον τρόπο την προσπάθειά σου. Φιλικά, Κατερίνα

Ανώνυμος είπε...

Και μην ξεχνάμε, ότι πολλοί ήρωες της αντίστασης του '21 ήταν Αρβανίτες (Μιαούλης, Μπουμπουλίνα κ.ά). Δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά αν θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες ή όχι αλλά το έργο τους αυτό δείχνει. Παρά την Αλβανική καταγωγή τους δηλαδή και το γεγονός ότι μιλούσαν μια ξένη γλώσσα, τους θεωρούμε συμπατριώτες μας. Γιατί λοιπόν να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα παιδία αυτά από την Αλβανία? Από τη στιγμή που μεγαλώνουν εδώ και δεν τους φερόμαστε διαφορετικά δεν νομίζω ότι θα αποτελέσουν τον κίνδυνο που δυστυχώς πιστεύεις ότι αποτελούν. Απεναντίας.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Μαθήματα; Ο.κ έχω ελεύθερες Τρίτες και Παρασκευές αν θέλεις να μου κάνεις παιδική ψυχολογία και γλωσσολογία. Τι υπόλοιπες μέρες μπορείς να μου κάνεις ρατσιστικές υποδείξεις...εναντίων των Ελλήνων. Κούλαρε Κατερίνα Κισαμίτισα το άρθρο είναι αναδημοσιευμένο από μπλοκ των Χανίων.... όσο για μένα μάθε πατριώτισσα ότι τα παιδιά μου μαθαίνουν τις μητρικές τους γλώσσες (Ρωσικά) αλλά όχι στην πλάτη του Έλληνα.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Μετά το τελευταίο σχόλιο μάλλον θα ΠΑΜΕ αντάμα να συναντήσουμε τους Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω απαντάς ειρωνικά και πάλι φανερώνεις την άγνοιά σου. Από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι είμαι ρατσίστρια εναντίον των Ελλήνων? Το ότι δεν υποτιμάω και φοβάμαι κάποιον που βρίσκεται έξω από τα σύνορα της χώρας μου σημαίνει ότι μισώ τους συμπατριώτες μου? Άλλο και τούτο... Εάν κάποιος σύμφωνεί με την εφαρμογή την τρεχόντων ερευνών της γνωστικής ψυχολογίας σημαίνει ότι είναι παμίτης? Τα έχεις μπλέξει λίγο στο κεφάλι σου. Και όταν λές στην πλάτη του έλληνα? Εννοείς από τους φόρους που δίνει ο Έλληνας? Θα μου πεις οι Αλβανοί έρχονται και φεύγουν, δεν πληρώνουν φόρους κτλ. Εσύ δηλαδή τους εργάτες που προσλαμβάνεις για να σου μαζέψουν τις ελιες τους κολλας και ενσημα? Εσένα(υποθετικά μιλώντας, δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι) γιατί τα παιδιά σου να τα επωμισθεί στις πλάτες του ο ελληνικός λαός? Με τους όρους που εσύ θέτεις, η μόνη προσφορά που έχει κάποιος πολίτης είναι ο φόρος που δίνει έτσι ώστε να παρέχεται σ αυτόν και τα παιδιά του υγεία εκπαίδευση κτλ. Ας διώξουμε από τα σχολεία όλα τα παιδιά των φοροφυγάδων. Πόσα θα μείνουν στο Καστέλι?

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Στο μόνο που έχεις δίκιο είναι στο ότι απαντάω ειρωνικά... κατά τ΄ άλλα κάνεις λάθος μιας και έχουμε διαφορετική αντίληψη το τι σημαίνει Έλληνας, τι σημαίνει μετανάστης και τι σημαίνει λαθρομετανάστης.
Δεν έχω τίποτα με τους Αλβανούς τους Τούρκους πολύ δε περισσότερο με τους εθνικούς σου ήρωες τους Αρβανίτες... Τουναντίον έχω πρόβλημα με την υποκρισία κάποιων που "ξύπνησαν" τώρα. Φυσικά σου μιλάω σκληρά, όμως εσύ ξεκίνησες γράφοντας..."το μπλοκ σου που κατά καιρούς διαβάζω καθώς είμαι κι εγώ από την Κίσαμο βρίθει από ανακρίβειες και φυλετικά σχόλια" ... μάθε λοιπόν ότι είναι προσωπική σελίδα και δεν επιχειρώ να σε μεταπείσω σε οτιδήποτε πιστεύεις.
Πάντως γράψε ένα κειμενάκι... γι αυτά που πιστεύεις και πολύ ευχαρίστως θα στο αναρτήσω....
Τέλος μάθε ότι η προσφορά του καθενός μας είναι ανάλογη με την μόρφωση και την ανθρωπιά που έχουμε μέσα μας .... σε προκαλώ λοιπόν να μου δείξεις την ανθρωπιά αυτών των ανθρώπων άμα αντιστρέψουμε την κατάσταση .... γι΄αυτό γελώ με τα λεγόμενα του Τσενάι τώρα...που εσύ θα αργήσεις να τα καταλάβεις..