Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΞΕΡΕΤΕ...

... ότι τοποθεσία Χάμπαθα υπάρχει και στον Αποκόρωνα, συγκεκριμένα στην Μάζα Αποκορώνου, η λέξη προέρχεται από το χάμπασα, τόπος γεμάτος πέτρες, δίχως χώμα και βλάστηση.
... ότι ο Φωκάς, ο Σκορδίλης, ο Γαβαλάς, ο Καφάτος, ο Αρκολέων, ο Χορτάτζης, ο Μουσούρης, ο Βαρούχας, ο Μελισσινός, ο Λίτινας, ο Αργυρόπουλος, και ο Βλαστός, ήταν τα επίθετα των 12 αρχοντόπουλων!

... ότι το 1588 το φρούριο της Γραμβούσας καταστράφηκε από έναν κεραυνό που κτύπησε την μπαρουταποθήκη (με 350 βαρέλια εκρηκτική ύλη). Τότε είχε 24 κανόνια, 3398 βλήματα και 40.000 λίμπρες μπαρούτι. 
..ότι πρώτος δήμαρχος Καστελλίου Κισάμου, έγινε ο παπά Μανώλης Ανουσάκης το 1879, με Α΄πάρεδρο τον Μουσταφά Μπέη Χουσείν Εφεντάκη και Β΄πάρεδρους τους Θεόδωρο Μαρή και Γεώργιο Φορτζάκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: