Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΧΑΧΑ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ....Ή ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ;


Επιστολή Πολιτών της Μεσσηνίας
"Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ) ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως εταιρεία λαϊκής βάσης, που συστάθηκε με ειδική άδεια της Επιτροπής της Κεφαλαιαγοράς για να ενώσει ακτοπλοϊκά τη Μεσσηνία και τη Δυτική Κρήτη με δρομολόγια από Καλαμάτα προς Καστέλι Κίσαμου Χανίων με ενδιάμεσο σταθμό τα Κύθηρα (και τη Νεάπολη Βοιών) και αντίστροφα, και ν' ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης.
Ήταν ένα όνειρο των Μεσσηνίων και των κατοίκων της Κισάμου, που μαζί με τους τοπικούς φορείς των δύο περιοχών (19 Δήμοι μεταξύ των οποίων Καλαμάτας και Κισάμου οι Νομαρχίες Μεσσηνίας και Χανίων, ΤΕΔΚ κ.ά.) που συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αλλά και με την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ)να κατέχει το 19% των μετοχών της, συγκέντρωσαν το αρχικό κεφάλαιο ύψους 1.670 εκατομμυρίων δραχμών. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΝΕΝ συγκροτούσαν αιρετοί εκπρόσωποι των Νομαρχιών Μεσσηνίας και Χανίων, Δήμων και άλλων φορέων, καθώς και εκπρόσωπων των μικρομετόχων που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια. Το σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης της ΑΝΕΝ για καινούργιο πλοίο ναυάγησε και προχώρησε η αγορά του 25χρονου τότε πλοίου «Άνεμος», το οποίο μετονομάστηκε σε «Μυρτιδιώτισσα». Αφ' ότου ξεκίνησαν τα δρομολόγια, αυτά ουδέποτε είχαν σταθερότητα, αλλά συνεχώς μεταβάλλονταν, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να σταθεροποιηθεί ποτέ ως ακτοπλοϊκή γραμμή. Τελικά κατάντησε η «Μυρτιδιώτισσα» να «δένει» Καλαμάτα μία φορά την εβδομάδα. Παρά την επιδότηση της άγονης γραμμής τα οικονομικά αποτελέσματα παρουσιάζονταν ελλειμματικά. Η ακτοπλοϊκή γραμμή, έμπαινε μέσα.
Στα τέλη του 2007 αποσύρουν τη «Μυρτιδιώτισσα» από την γραμμή με την αιτιολογία ότι είχε ζημιές και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Παράλληλα οι μέτοχοι δεν γνώριζαν τι γίνεται με την εταιρεία. Πριν από 3 χρόνια η «Μυρτιδιώτισσα» ναυλώθηκε από την ΑΝΕΚ στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) και αφού μετονομάστηκε σε «Aqua Maria» έκανε αρχικά (επιδοτούμενα) δρομολόγια στη γραμμή Λαύριο - Ψαρά - Χίο και μετά στη γραμμή Λαύριο - Άι Στράτης - Λήμνος - Καβάλα.
Από το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα από την 21η Ιουνίου -και για ένα χρόνο- το «Aqua Maria» της ΑΝΕΝ Lines, που έχει ναυλωθεί στη ΝΕΛ μέχρι τον Ιούλιο του 2017 και τελεί υπό τον εφοπλισμό της "ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ Ν.Ε.", θυγατρικής της ναυλώτριας, θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια καθημερινά, συνδέοντας το Μεσολόγγι με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
Πέραν όλων αυτών όμως, το Δ.Σ. της ΑΝΕΝ στις 5 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία εξυγίανσης με την πλειοψηφία των πιστωτών, των τραπεζών και των μετόχων της εταιρείας. Με βάση αυτή τη συμφωνία -που υποβλήθηκε για δικαστική επικύρωση- διαγράφεται το 80% των χρεών και μετοχοποιείται το υπόλοιπο 20%.
Στο μεταξύ η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου (ΑΝΕΝ), με μία ακόμα κίνησή της στοχεύει να ενταχθεί στο άρθρο 99, υποβάλλοντας αίτημα υπαγωγής για να τύχει των ευνοϊκών διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα. Ήδη το εν λόγω αίτημα βρίσκεται στον κατάλογο των εταιρειών του σχετικού πίνακα του Πρωτοδικείου Χανίων.
Σήμερα το μόνο που έχει μείνει είναι η. απαξίωση του αναπτυξιακού ονείρου της ΑΝΕΝ, η προβληματική Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, η άγνωστη. τύχη του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και τα χρήματα που επένδυσαν- και- πολλοί Μεσσήνιοι να πηγαίνουν. στράφι.
Μετά τα όσα έχουν συμβεί με την ΑΝΕΝ και με το πλοίο «Μυρτιδιώτισσα», όπου απόθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά οι πρώην Νομαρχίες Μεσσηνίας και Χανίων, 19 δήμοι και άλλοι φορείς των δύο προαναφερόμενων νομών, ενώ συνεισέφεραν με τις οικονομίες τους στο όνειρο της ανάπτυξης, χιλιάδες κάτοικοι,  ερωτώνται οι υπουργοί
Ποιο είναι το Δ.Σ της ΑΝΕΝ ;
Ποίος ευθύνεται για την χρεωκοπία της ΑΝΕΝ, που ζημιώθηκαν οι Μεσσήνιοι μικρομέτοχοι και οι φορείς που μετείχαν χρηματοδοτώντας αυτήν την προσπάθεια;
Ποίοι ευθύνονται για την πτώχευση της εταιρείας;
Πώς φτάσαμε να υποτιμηθεί, σχεδόν να μηδενιστεί η τιμή των μετοχών της ΑΝΕΝ;
Τι γίνονται οι μετοχές των Μεσσηνίων και των χρήματα που επένδυσαν στην ΑΝΕΝ;
Ποία είναι η τύχη του πλοίου «Μυρτιδιώτισσα» και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να μην χαθεί το καράβι από την Καλαμάτα;
Η καταθέτουσα Βουλευτής
 Μαρία Ρεπούση

Δεν υπάρχουν σχόλια: