Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΑΦΙΞΗ ΥΠΑΤΟΥ ΑΡΜΟΣΤΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΑΪΜΗ.


Η επανάσταση του Θερίσου οδήγησε στην απομάκρυνση του πρίγκηπα Γεωργίου από τη θέση του Ύπατου Αρμοστή της ημιαυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, λόγω της αυταρχικής του συμπεριφοράς και της απροθυμίας του να προωθήσει το θέμα της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Στη θέση του ορίστηκε ο Έλληνας πολιτικός Αλέξανδρος Ζαϊμης, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Κρήτης στις 25 Σεπτεμβρίου 1906. 
Η χαρακτηριστική φωτογραφία από την υποδοχή με ενθουσιώδεις πολίτες και ελληνικές σημαίες δείχνει το κλίμα της εποχής. Δείχνει παράλληλα και τον τρόπο αποβίβασης από τα πλοία στο λιμάνι των Χανιών, όταν αυτά κατάφερναν-λόγω μεγέθους και καιρικών συνθηκών-να μπουν μέσα στο μικρό και άβολο ως προς την είσοδό του λιμάνι. Να θυμίσουμε ότι για να επιτευχθεί η μεταφορά του λιμανιού στον από κάθε άποψη κατάλληλο Κόλπο της Σούδας μόλις στα μεταπολεμικά χρόνια, ακόμη πληρώνουν οι επιβάτες των υπερσύγχρονων πλοίων "λεμβουχικά δικαιώματα" στους απόγονους της ισχυρής συντεχνίας των τότε λεμβούχων.
Συνέχεια της προηγούμενης φωτογραφίας με την άφιξη του τρικάτατρτου πλοίου είναι και αυτή με την αποβίβαση του Ζαϊμη, που δημοσιεύω, έργο του Περικλή Διαμαντόπουλου. Το νέο Ύπατο Αρμοστή υποδέχονται οι πολιτικοί παράγοντες και κάποιοι από τους παλιούς αγωνιστές,οι οποίοι δικαιωματικά δε λείπουν από καμιά τέτοια εκδήλωση. Ανάμεσά τους οι θρησκευτικοί ηγέτες, από τους οποίους αναγνωρίζεται ο ραβίνος Εβλαγόν με την άσπρη γενειάδα. Πιο πίσω οι επικεφαλής των ξένων στρατευμάτων, που πλαισιώνουν την υποδοχή, χαιρετούν με αποκάλυψη της κεφαλής. 
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση στο βάθος δεξιά του επιθαλάσσιου προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου, ο οποίος σωζόταν τότε ακέραιος. Με το συγκεκριμένο μνημείο, τις πρόσφατες περιπέτειές του και την προοπτική του, θα ασχοληθούμε προσεχώς.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: