Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΡΙΕΣ......


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, διάβασα ότι από σήμερα έως τις 16 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται μαζί με στελέχη της Εκπαίδευσης από την Κρήτη στην Τσεχία στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Την Κυριακή στον αγώνα του Πλατανιά είδα στις εξέδρες τον τοπικό Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον οποίο ρώτησα για την κατάληψη που υπάρχει από την προηγούμενη Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στο Πολυκλαδικό Λύκειο (νυν Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου), όπου οι καθηγητές προς τιμήν τους έως τότε κάλυπταν κάποια κενά άλλων καθηγητών που δεν φρόντισε το κράτος να ορίσει σε κάποια από τα μαθήματα, με αποτέλεσμα οι λοιποί καθηγητές να καλύπτον τα κενά μέχρι τότε σε ένδειξη καλής θέλησης. Επίσης από ότι έμαθα εδώ και 2 χρόνια ένας ετοιμόρροπος τοίχος στο ίδιο σχολείο (στον οποίο υπάρχουν ακόμη σκαλωσιές), κινδυνεύει να πέσει, ενώ σε πολλές αίθουσες όχι μόνο δεν υπάρχει θέρμανση, αλλά ούτε καν σώματα καλοριφέρ.
Έχοντας σταματήσει από το ιστορικό 9ο Δημοτικό την ενασχόλησή μου με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, δεν ήλπιζα ασφαλώς ότι τα προβλήματα στην κομματική (όπως και παντού) Δημόσια Εκπαίδευση θα λυνόντουσαν. Εκεί όπου οι Διευθυντές των σχολείων από τα Νηπιαγωγεία έως την Περιφερειακή Διεύθυνση, (δι)ορίζονται ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία, ή διατηρούνται όταν υπάρχει (όπως σήμερα) τρικομματική κυβέρνηση, με την σύμφωνη γνώμη όλων ακόμα και αυτών που είναι στην αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής γιατί έτσι βολεύονται όλοι και δεν μιλάει κανείς. Εξάλλου το ρουσφέτι στην Ελλάδα δεν έχει χρώμα ως γνωστόν.
Περίμενα όμως ότι οι εκάστοτε αρμόδιοι θα συγκινιόντουσαν περισσότερο και μετά τα γήπεδα, τα ταξίδια, τις αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις κλπ, θα ασχολιόντουσαν για λίγο και με τα εκπαιδευτικά. Ιδίως όταν αμείβονται επιπλέον και με τα επιδόματα θέσης, ευθύνης ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Πάντα έτσι γινόταν βέβαια. Για αυτό και σήμερα η κοινωνία, αρχής γενομένη από τα ίδια τα παιδιά είναι μπροστά από την πολιτική και τους πολιτικούς τους οποίους δικαίως θεωρεί ως υπεύθυνους για πολλά από τα δεινά. Απλά εκτός από τους πολιτικούς, υπάρχουν και πολλοί θεσμικοί δημόσιοι λειτουργοί και κρατικοί παράγοντες, οι οποίοι βολεμένοι τόσα χρόνια ή περιμένοντας να έλθει η σειρά τους, είναι συνυπεύθυνοι με την αδράνεια ή την οσφυοκαμψία που τους διακατέχει, για την κατάντια αυτή.
Ας μην απορούμε για την διαφθορά, την διαπλοκή, την έλλειψη ευθύνης και κουλτούρας που έχουμε. Η κοινωνική μόρφωση και η καλλιέργεια δεν αντικαθιστάται ούτε αναπληρώνεται από τις χειραψίες, τις δημόσιες σχέσεις, τα χειροφιλήματα και τα ¨μάλιστα¨. Απλές, καθημερινές, αυτονόητες αλήθειες, που η έλλειψη αξιοπρέπειας, εντιμότητας, ηθικής, μας εμποδίζουν να τις δούμε αν και όλοι τις παραδεχόμαστε. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία σε όλους
Ένας συν(δημότης), και για την αντιγραφή
Νίκος Κ. Μουντάκης, Δημοσιογράφος

Υ.Γ: Παρακαλώ τους – τυχόν – (αν)αρμόδιους να μην απαντήσουν απλά, αν μπορούν, να λύσουν το πρόβλημα. Δεν έχουν, ελπίζω, ανάγκη τα 5 λεπτά δημοσιότητας

Θα αναρωτηθώ λοιπόν και εγώ μετά από αυτά που διάβασα, πως είναι δυνατόν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης να πηγαίνει ταξίδι εκπαιδευτικό στην Τσεχία και να μην αφήνει τα παιδιά μας να πάνε εκπαιδευτική εκδρομή στην Τσεχία ....με πρόφαση ότι σε δύσκολους καιρούς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν Έλληνες που σπαταλούν τα Ευρω τους  εκτός Ελλάδος! Ντροπή....Εμένα ας μην μου απαντήσουν γιατί τους ξέρω σαν την κάλπικη δεκάρα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: