Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΥΨΗΛΑΝΤΗ


Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν στις Η.Π.Α. Το 2000, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της πόλης ήταν 22.362 κάτοικοι. Η γεωγραφική τοποθεσία τής πόλης, είναι στην διασταύρωση τού ποταμού Huron και ενός παλιού Ινδιάνικου μονοπατιού.
Αρχικά αποτελούσε ένα εμπορικό σημείο που δημιουργήθηκε το 1809 από τον Gabriel Godfrey έναν Γάλλο-καναδό έμπορο γουναρικών από το Μόντρεάλ τού Καναδά.
Η πόλη άρχισε να παίρνει την μόνιμη μορφής της, το 1823 από τον Benjamin Woodruff.
Άνηκε στην δικαιοδοσία της πολιτείας του Μίσιγκαν και ονομαζόταν  το χωριό του Woodruff.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1825, άρχισε να δημιουργείται και να αναπτύσσεται  και μια δεύτερη κοινότητα, στην δυτική πλευρά τού ποταμού, με την ονομασία "Υψηλάντη", όνομα που πήρε από τον Έλληνα ήρωα τής Επανάστασης, στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη.  Το 1829, το χωριό Woodruff της ανατολικής πλευράς του ποταμού, άλλαξε και αυτό την ονομασία του σε "Υψηλάντη" με αποτέλεσμα οι δύο  αυτές κοινότητες να ενωθούν.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα τής πόλης (www.cityofypsilanti.com), η Ελληνική επανάσταση κατά τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση τού μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον Αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την Αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη.
Επίσης υπάρχει ταύτιση όπως λένε στους δύο λαούς, αφού τους θυμίζει και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους από την Μ. Βρετανία.
Το άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία Ελληνική και Αμερικάνικη σημαία, έξω από το "Water Tower", το κεντρικό αξιοθέατο τής πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για τον σχεδιασμό του και βραβευμένο από το περιοδικό Cabinet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: