Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΑ


Στο Lanzhou της Επαρχίας Gansu της Κίνας βρίσκεται από 14-23/11/2012 ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης, επικεφαλής ομάδας ερευνητών (Δρ. Ε. Στεφανουδάκη και Δρ. Γ. Κουμπούρης) του Ινστιτούτου, μετά από πρόσκληση της Ακαδημίας Επιστημών της Επαρχίας Gansu. Σκοπός της επίσκεψης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας στα προβλήματα που έχει η καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή, η ενημέρωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και η προβολή ιδιαίτερα του Κρητικού ελαιολάδου. 
Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κίνα άρχισε στις αρχές της 10ετίας του 1960 και πιο συντονισμένα με την βοήθεια του FAO στο τέλος της 10ετίας του 70. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 250.000 στρέμματα στις επαρχίες Gansu, Sichuan καιYunnan με τις ποικιλίες Leccino και Frantoio (ιταλικές),  Picual (ισπανική) και τα υβρίδια ΕΖ9 και JF6, ενώ υπάρχουν και μικρές φυτείες με την Coratina (ιταλική) Arbequina (ισπανική) και την δική μας Κορωνέϊκη. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες η παραγωγή των δένδρων είναι πολύ χαμηλή (μ,ο 15 κιλά καρπό) λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα κρίσιμα στάδια για την παραγωγή της ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: