.....από τη συμφωνία για την Ελλάδα-Στο επίκεντρο τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Τι θα γίνει αν ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα!
Γράφει ο Νίκος Μουντάκης
Η συμφωνία στο Eurogroup για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος απέχει πολύ απ αυτό που περίμεναν οι αγορές αν και κινείται στους τεχνικούς άξονες που είχε θέσει το ΔΝΤ όπως εκτιμούν παράγοντες που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις πρόκειται για συμφωνία με στόχο την αγορά πολιτικού χρόνου για την Άνγκελα Μέρκελ και για ένα ισχυρό αντιπυρετικό για την Ελλάδα.
Οι στόχοι για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 τέθηκαν τα μέτρα όμως που υιοθετήθηκαν για τον άμεσο περιορισμό αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο ενώ αρνητικές θα είναι de-facto οι επιπτώσεις στα παραπαίοντα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως προκύπτει από μια πρόχειρη ανάγνωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα επωμιστεί ένα μέρος του κόστους στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολόγων από τις αγορές στο 35% της ονομαστικής τους αξίας. Αν και η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για τη συμμετοχή τραπεζών και Ασφαλιστικών Ταμείων άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα εκτιμούν ότι τώρα διαμορφώνονται οι τελικές αναλογίες.
Επισήμως διαρρέεται ότι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ταμείων θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ξένων στο εθελοντικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΝΤ κρατά την ανάσα του και δεν εκταμιεύει τη δόση ούτε συγκαλεί διοικητικό συμβούλιο μέχρι την ολοκλήρωση και των τεχνικών λεπτομερών, με βασικότερη την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς δημοσίου χρέους.
Στο θέμα παρενέβησαν και οι Financial Times διαφοροποιούμενοι από τα περισσότερα media καθώς επισήμαναν ότι το ΔΝΤ κρατά αποστάσεις και θα συνεδριάσει αφού διευθετηθούν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου