Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κατά την δημόσια συζήτηση που έγινε την Τρίτη 28 Ιουνίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου με θέμα την συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Δήμου συγκροτήθηκε επιτροπή για την επεξεργασία και διαμόρφωση Διακήρυξης Γενικών Αρχών και Βασικών Προγραμματικών Θέσεων της Δημοτικής Κίνησης Συνεργασίας. Η επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της και με βάση το δεδομένο αυτό καλεί τους ενδιαφερόμενους δημότες σε συγκέντρωση την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2010 στις 9.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου με θέμα:
«Έγκριση διακήρυξης Γενικών Αρχών και Βασικών Προγραμματικών Θέσεων της Δημοτικής Κίνησης Συνεργασίας. Έγκριση διαδικασίας επιλογής υποψηφίου δημάρχου.»
Στην συγκέντρωση καλούνται να συμμετάσχουν οι δημότες που πιστεύουν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του τόπου μας και επιθυμούν να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια.
Η επιτροπή

Παρακάτω οι θέσεις της επιτροπης των αυτοδιοικητικών
Διακήρυξη Γενικών αρχών και βασικών προγραμματικών θέσεων για την Συνεργασία των Αυτοδιοικητικών δυνάμεων του Δήμου Κισάμου


Η αρμόδια επιτροπή που συγκροτήθηκε κατά την συγκέντρωση της 28.06.2010 προτείνει στους δημότες το παρακάτω πλαίσιο Γενικών Αρχών και Βασικών Προγραμματικών Θέσεων προκειμένου αυτό να αποτελέσει το περίγραμμα για την προγραμματική σύγκλιση και την συνεργασία Αυτοδιοικητικών Κινήσεων του Δήμου Κισάμου:
Γενικές αρχές
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεμελιώδες κύτταρο της Δημοκρατίας και σαν τέτοιο την υπερασπίζεται.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας είναι απολύτως ανεξάρτητη από κάθε οικονομική, κρατική η κομματική εξουσία και αφορά φυσικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικές παρατάξεις η κινήσεις που όμως διατηρούν την αυτονομία και αυτοτέλεια τους. Η δημιουργία της κίνησης κρίθηκε αναγκαία για την αντιμετώπιση των συνθέτων προβλημάτων που θέτει στον νέο δήμο ο νόμος του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό πάντα με την πολύπλευρη κρίση, κυρίως οικονομική, που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.
· Η Δημοτική Κίνηση συνεργασίας δεσμεύεται να τολμά να δημιουργεί ρήξεις με κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμφέροντα εκεί όπου αυτές είναι αναγκαίες και οδηγούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.
· Στόχος της Δημοτικής Κίνησης Συνεργασίας δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο η απλή συναίνεση των δημοτών σε ότι γίνεται αλλά η ουσιαστική συμμετοχή τους στο σύνολο των δημοτικών δραστηριοτήτων και στον καθημερινό έλεγχο της δημοτικής εξουσίας. Για τον λόγο αυτό θα προσφέρει την στήριξη της στις πολύμορφες συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας διεκδικεί λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται που θα βασίζονται σε ένα δημοκρατικό σχεδιασμό με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφές πολιτικό πλαίσιο και δράση, χρονοδιάγραμμα ενεργειών και παρακολούθηση της υλοποίησης και των επιπτώσεων είναι αναγκαίος σε κάθε περίπτωση.
· Η δημοτική Κίνηση Συνεργασίας στηρίζει την προώθηση του μοντέλου της αειφόρου ανάπτυξης.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας έχει σταθερό προσανατολισμό στην προάσπιση, προστασία και επαύξηση του δημοσίου χώρου.
· Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε και στους ακόμα δυσκολότερους που έρχονται η συμβολή στην αντιμετώπιση του ελλείμματος κοινωνικής πολιτικής που παρουσιάζει η κρατική εξουσία καθώς και η προώθηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης ως αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη αποτελούν βασικούς άξονες προτεραιότητας για την Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας.
· Η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στις δημοτικές δραστηριότητες αποτελεί, για την Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας βασικό καθήκον και υποχρέωση.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας στηρίζει την προώθηση της καινοτομίας σε όλους τους τομείς, σε αντιπαράθεση με την ακινησία και την φοβική αντιμετώπιση του καινούργιου καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σαν ένα ουσιαστικό εργαλείο συμμετοχής των πολιτών.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας είναι σταθερά προσηλωμένη στην εσωτερική συμμετοχική δημοκρατία που βασίζεται στις αρχές της συλλογικής διαβούλευσης της κοινής δράσης και της διαφάνειας.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας, σαν εκλεγμένη δημοτική αρχή, θα παλέψει για την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων του νέου Δήμου. Θα εφαρμόσει τις αρχές της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και του ελέγχου σε όλες τις λειτουργίες της. Θα είναι διεκδικητική και ανυποχώρητη απέναντι σε κρατικούς φορείς και κυβερνήσεις συνενώνοντας τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Θα αγωνίζεται για την παραχώρηση από το κράτος των οικονομικών πόρων που δικαιούται ο τόπος και την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της και θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στηριζόμενη σε εθνικούς πόρους και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας πιστεύει στην γνήσια και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης καθώς και στην συνεργασία και στην συναίνεση των τοπικών κοινωνιών κατά την διαδικασία εκλογής των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για τους λόγους αυτούς στηρίζει το σύστημα της εκλογής δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων από ενιαίο ανά κατηγορία ψηφοδέλτιο. Ακόμη στηρίζει την αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης των αυτοδιοικητικών δυνάμεων σε όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
· Εφαρμόζοντας τις παραπάνω αρχές και θέσεις η Δημοτική Κίνηση Συνεργασίας καλεί τους δημότες της Κισάμου να επιλέξουν τον υποψήφιο Δήμαρχο που ηγηθεί του ψηφοδελτίου της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου με άμεση καθολική ψηφοφορία των δημοτών που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010. Υποψηφιότητα μπορεί να θέσει οποιοσδήποτε δημότης αποδέχεται τις γενικές αρχές και τις βασικές προγραμματικές θέσεις της διακήρυξης αυτής και παράλληλα αναλαμβάνει την ηθική δέσμευση και υποχρέωση, σε περίπτωση μη επιλογής του, να συμμετάσχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης Συνεργασίας. Οι λεπτομέρειες διεξαγωγής της ψηφοφορίας θα δημοσιοποιηθούν σταδιακά με νεότερες ανακοινώσεις.
Βασικές προγραμματικές θέσεις
1. Ο Δήμος της Κισάμου είναι κατά βάση αγροτικός με σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, κυρίως ήπιας και εναλλακτικής μορφής. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και η κάθε μορφή ανάπτυξης πρέπει να είναι συμβατή με την υποχρέωση αυτή. Είναι σαφές ότι το πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας του Δήμου μας αναφέρεται στην στήριξη και αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, την ανάπτυξη του ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού, την καλλιέργεια και ανάδειξη της τοπικής λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
2. Ο ακρωτηριασμός της επαρχίας Κισάμου τον οποίο επέβαλε ο «Καλλικράτης» αποτελεί μεγάλο ιστορικό λάθος που απειλεί με δυσμενέστατες συνέπειες τον νεοσύστατο Δήμο μας. Για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες οι οποίες θα γίνουν εμφανέστερες στην πορεία του χρόνου και, αναπόφευκτα, θα καταλογισθούν στους υπαιτίους. Αποτελεί βέβαια θετικό στοιχείο η συνένωση των τριών δήμων της Δυτικής Κισάμου αλλά πρωταρχικό μέλημα και επιδίωξη παραμένει η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Επαρχίας Κισάμου
3. Βασικό στόχο για τον Δήμο της Κισάμου αποτελεί η υλοποίηση των προβλέψεων του ψηφισμένου από την Βουλή Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Χώρας (Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο) καθώς και του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (Χωροταξικό Κρήτης) τα οποία ορίζουν ότι η πόλη της Κισάμου (Καστέλι) αποτελεί κέντρο (Γ΄ τάξεως – ενισχυμένο) της ενιαίας αναπτυξιακής και οικιστικής ενότητας της επαρχίας Κισάμου αλλά και αυτής του Σελίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα παραπάνω, το λιμάνι της Κισάμου, λιμάνι περιφερειακής σημασίας, αποτελεί «πύλη» εισόδου της Κρήτης, αρχικό σημείο του Βόρειου Οδικού Άξονα του νησιού, όπως και του Νότιου, κόμβο της Ιόνιας οδού και αρχικό σημείο Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου. Τα στοιχεία αυτά καθορίζουν τα σχετικά βασικά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για ανάπτυξη του τόπου και είναι τα παρακάτω:
Α. Η ολοκλήρωση των μελετών και των έργων αναβάθμισης του λιμανιού της Κισάμου, τουλάχιστον όσων προβλέπονται στην βασική μελέτη (master plan) Ρογκάν.
Β. Η εκπόνηση μελέτης και η κατασκευή της οδικής παράκαμψης της πόλης της Κισάμου με προδιαγραφές σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, κλειστού τύπου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα στην μέση, ο οποίος θα ξεκινά από το λιμάνι της Κισάμου και θα παρακάμπτει την πόλη σε ικανή απόσταση από τον πολεοδομικό ιστό.
4. Πέρα από τα παραπάνω, βασικά έργα υποδομής και πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή αποτελούν:
* Η ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου της αποχέτευσης του κόλπου της Κισάμου, όχι μόνο με την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων, αλλά και της κατασκευής ολοκληρωμένων δικτύων αποχέτευσης στην περιοχή.
* Η ολοκλήρωση της μελέτης «ανάδειξη-ανάπλαση-προστασία» παραλιακής ζώνης Κόλπου Κισάμου και η εκτέλεση των σχετικών έργων.
* Η ανάγκη θέσπισης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. η Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κατά περίπτωση, στο σύνολο της έκτασης του Δήμου.
* Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλεως στο Καστέλι σε συνδυασμό με την ανάπλαση-ανάδειξη-αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου της πόλης.
* Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Πλατάνου-Σφηναρίου μαζί με αυτή του Έλους καθώς και
* Η ανακατασκευή των καθέτων οδικών αξόνων Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισα
και Λιμανι Κισάμου – Πλατάνος – Σφηνάρι - Κεφάλι.
5. Η οικονομική ανάπτυξη του τόπου συνδέεται άμεσα με την παραγωγική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι δημότες και για τον λόγο αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια τους αυτή.
6. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών πρέπει να οργανωθεί σε ορθολογική και αποτελεσματική βάση.
7. Η ορθολογική και ενιαία διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής αποτελεί βασική προτεραιότητα.
8. Η ανάληψη των νέων αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων τις οποίες προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει με συστηματικό τρόπο, στην πλήρη τους έκταση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επωφελής και αποδοτική για τους δημότες λειτουργία τους.
9. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την εξεύρεση και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων καθώς και η σωστή και διαφανής διαχείριση τους είναι κρίσιμο ζητούμενο για την σωστή και αποδοτική λειτουργία του δήμου.
10. Η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η γενικότερη ενίσχυση των δραστηριοτήτων της νεολαίας ιδιαίτερα στον πολιτιστικό χώρο και τον τομέα του αθλητισμού αποτελούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της Δημοτικής κίνησης συνεργασίας.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προτάσεων τους τα παρόντα μέλη της επιτροπής επιθυμούν να τονίσουν και πάλι ότι η συνεργασία των αυτοδιοικητικών δυνάμεων του δήμου Κισάμου αποτελεί μονόδρομο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που θέτει η Διοικητική Μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με την οικονομική και όχι μόνο κρίση που ταλανίζει τον τόπο. Εκφράζουν, μάλιστα την ευχή η συνεργασία αυτή να καλύψει το ευρύτερο δυνατό φάσμα αυτοδιοικητικών δυνάμεων της περιοχής.
Κίσαμος, 5 Ιουλίου 2010
Τα παρόντα μέλη: Καλαϊτζάκης Γιώργος, Καστανάκης Σπύρος, Κατζουράκης Νίκος, Κουνελάκης Στέλιος, Τουλουπάκης Μιχάλης
Υ.Γ. Η δημοσίευση των ονομάτων δεν κρίνεται αναγκαία. Άλλωστε στο προηγούμενο φύλλο είχε δημοσιευθεί η σύνθεση της επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: