Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στο χώρο της Έρευνας και της Τεχνολογίας δεν χωρά η “παλιά της τέχνη” στην πολιτική, αυτή των γενικόλογων υποσχέσεων.

Σε χθεσινή της συνέντευξη η Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι -εντός του 2010- θα διατεθούν για την Έρευνα κονδύλια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε εξαγγελίες για το μέλλον της Έρευνας, καλό θα είναι να προβεί σε αυτοκριτική για το γεγονός ότι, στον τομέα αυτό, δεν ολοκλήρωσε έργα τα οποία παρέλαβε δρομολογημένα. Δυο συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξέλιξη προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν το 2009:
- Ηράκλειτος 2: Πρόγραμμα ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της έρευνας σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής. Υπεβλήθησαν περίπου 4,500 προτάσεις, των οποίων η αξιολόγηση είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Εννιά μήνες, μετά, καμιά πρόταση δεν έχει χρηματοδοτηθεί, με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια και οι ερευνητές να βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.
- Θαλής: Πρόγραμμα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της δι-ιδρυματικής και διεπιστημονικής καινοτόμου έρευνας με φορείς ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, με δυνατότητα συμμετοχής ερευνητών από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα προέβλεπε τη χρηματοδότηση 130 προτάσεων με προϋπολογισμούς, περίπου, 600.000 ευρώ ανά πρόταση. Υπεβλήθησαν εκατοντάδες προτάσεις. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την προκήρυξη, δεν υπάρχει ούτε έγκριση, ούτε ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων.
Πριν, λοιπόν, υποσχεθεί για πολλοστή φορά πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ σε απροσδιόριστα προγράμματα, η κυβέρνηση ας βρει πού ακριβώς “χάθηκαν” τα, περίπου, 130 εκατομμύρια ευρώ των παραπάνω συγκεκριμένων και δρομολογημένων προγραμμάτων !
Ο χώρος της Έρευνας μόνο στα λόγια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) παραμένει ανενεργό και ακέφαλο εδώ και μήνες, καθώς έχει λήξει η θητεία των μελών του. Η ερευνητική κοινότητα δεν συμμετέχει στους εν κρυπτώ σχεδιασμούς για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας, παρά το ότι υπάρχει για το ζήτημα αυτό, ήδη από τον Απρίλιο του 2009, ολοκληρωμένη έκθεση επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΕΤ. Την ίδια στιγμή, η πολυδιαφημισμένη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων συνοδεύτηκε από αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα !
Η Έρευνα, η Καινοτομία και οι Νέες Τεχνολογίες προσφέρουν, πράγματι, ελπίδες για έξοδο από την κρίση. Προϋπόθεση, όμως, αποτελεί να υπάρχει προς αυτή την κατεύθυνση σαφώς εκφρασμένη βούληση και σχεδιασμός από πλευράς της Πολιτείας. Προς το παρόν, βλέπουμε μόνο προσπάθειες εντυπωσιασμού, με σλόγκαν προχείρως μεταφρασμένα από τη σχετική ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μανούσος Βολουδάκης
Γραμματέας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: