Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει αρκετές χωματερές, μετά από σκληρές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπάθειες που δεν πρέπει να τις αγνοούμε. Υπάρχουν βέβαια σοβαρές αμφιβολίες ως προς το αν το "κλείσιμο" μιας χωματερής με μια απλή χωματοκάλυψη (ή συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) είναι περιβαλλοντικά επαρκές. Μπορεί να κουκουλώσαμε με χώμα το πρόβλημα αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι εκεί και θα είναι για πολλά χρόνια και ελπίζω ότι σταδιακά θα πειστεί και το ελληνικό δημόσιο για αυτό. Όσοι γνωρίζουν πως έγιναν οι σχετικές μελέτες και εργολαβίες, με τι κόστος και με τι ποιότητα καταλαβαίνουν τι λέω.
Τώρα τελευταία μερικοί προσπαθούν να φτιάξουν ...οικόπεδα και στα φαράγγια, εκμεταλλευόμενοι τα μπάζα και τα σκουπίδια ..τρανό παράδειγμα η είσοδος του κόλπου της Κισάμου από ανατολικά. Από το Μελισσουργιό ως και τα Νοπήγεια του δήμου Κολυμβαρίου η κατάσταση είναι τραγική και μη αναστρέψιμη, στρώματα, βαρέλια, ξύλα, ψυγεία και παλιά αντικείμενα αδειάζονται νυχθημερόν στις άκρες του φαραγγιού... δείχνοντας τον πολιτισμό μας. Παρ' όλες τις επανειλημμένες αναφορές δια μέσω του τύπου κανείς υπεύθυνος δεν συγκινήθηκε για να κάνει κάτι. Πλήρη αδιαφορία, αν και από το κομμάτι αυτό περνούν καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, πάνω από 5000 τουρίστες (Φαλάσαρνα-Ελαφονήσι). 

-Δήμαρχε πριν φύγεις κάνε μια προσπάθεια να το καθαρίσεις τουλάχιστον ..γιατί αν είναι σε αυτήν την κατάσταση τώρα, που η έδρα του δήμου είναι μια ασκελιά, φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα είναι 30 χιλιόμετρα μακριά!
Μάλλον δεν γνωρίζουν οι εκλεγμένοι μας, ποιοι χάνουν και τι χάνουν από τη διαιώνιση των χωματερών και των σχετικών προβλημάτων περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας;

Τέλος να σας υπενθυμίσω οτι, ανάμεσα στα πιστεύω σας -όλων σας- ήταν και το κλείσιμο αυτών των πληγών, άρα οι υποσχέσεις σας μάλλον έμειναν στα λόγια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: