Πρόκειται για ένα σπάνιο, εξαιρετικής ομορφιάς οικότοπο, που απαντάται στις ακτές της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης. Τα είδη κέδρων που βρίσκονται διάσπαρτα ανάμεσα στις αμμοθίνες, επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της δράσης του ανέμου και της άμμου, άλλοτε όρθια και άλλοτε πεσμένα στο έδαφος, δίνοντας στο οικότοπο μια μοναδική σύνθεση από φυσικά γλυπτά.
Στην Ελλάδα, ο οικότοπος αυτός απειλείται από διάφορούς
παράγοντες όπως περιορισμένη φυσική αναγέννηση, τουρισμός, έλλειψη ευαισθητοποίησης του κοινού, εναπόθεση απορριμμάτων, κόψιμο κλαδιών βόσκηση και άλλα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και την έντονη ανάγκη προστασίας του οικοτόπου, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Περιφέρειας Κρήτης μέσω των Διευθύνσεων Δασών Χανίων και Λασιθίου, υλοποιούν το πρόγραμμα JUNICOAST με τίτλο «Δράσεις για την προστασία των παράκτιων αμμοθινών με είδη Juniperus στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του ταμείου LIFE+ κατά 75% και έχει διάρκεια 4 έτη.
Φαλάσαρνα
Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στις δυτικές ακτές της Κρήτης και έχουν χαρακτηρισθεί ως "τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους". Ο οικότοπος 2250* είναι κατακερματισμένος, καλύπτει μια μικρή ζώνη μεταξύ της παραλίας και των γειτονικών θαμνώνων και αποτελείται από πολύ λίγα άτομα κέδρων.
Κεδρόδασος
Το Κεδρόδασος βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ελαφονησίου και έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι αναπτυγμένο σε βραχώδες υπόστρωμα και καλύπτεται από παχιά άμμο. Ο οικότοπος 2250* στο Κεδρόδασος καλύπτει έκταση 110 στρεμμάτων
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου