Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΡΑΚΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ

Ένα ακόμη χτύπημα αναμένεται να δεχτούν οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί ρακής, σε περίπτωση που ισχύσουν τα σενάρια τα οποία ακούγονται ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει περαιτέρω αύξηση στην… αύξηση που μπήκε πριν λίγο καιρό, του ειδικού φόρου κατανάλωσης οινοπνεύματος, με τη ρακή να πέφτει θύμα αυτής της φοροεπιδρομής. Το θύμα βέβαια στην περίπτωση αυτή θα είναι το Ηράκλειο που πουλάει την τσικουδιά πολύ φτηνότερα, προσπαθώντας να ανταγωνιστή την ποιότητα των Χανίων. Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι η καταγγελία του κ. Φραγκιαδάκης πρόεδρου των παραδοσιακών καζανάρηδων, ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τη διαφύλαξη της ποιότητας του προϊόντος αλλά και για την προστασία των 1.400 νόμιμων καζανιών του Νομού Ηρακλείου που πλήττονται από τη λειτουργία των παράνομων.
Στα Χανιά υπάρχουν περίπου 600 ρακοκάζανα και παράγονται 160 τόνοι έναντι 360 στο Ηράκλειο!
Και μια και είπαμε για τσικουδιά να τα 4 μυστικά της καλής τσικουδιάς κατά τον Λουσακιανό Γιάννη Πατερομιχελάκη 
1. Τα στράφυλα να είναι «σύγκρασα»: μαζί με μούστο μένουν σε βαρέλι για τουλάχιστον έναν μήνα σε σκιερό και δροσερό μέρος όπου ζυμώνονται και πρέπει να ανακατεύονται πριν αρχίσει η διαδικασία της απόσταξης.
2. Αφαιρούνται υποχρεωτικά τα κοτσάνια των σταφυλιών για να μην μπει μέσα στο ποτό το ξυλόπνευμα.
3. Οι μερακλήδες προσθέτουν κατά τη ζύμωση φρούτα, όπως κυδώνια, για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα στην τσικουδιά τους. Άλλοι προσθέτουν σύκα, κάνοντας ιδιαίτερα γλυκόπιοτη ρακή.
4. Τα καζάνια στήνονται υποχρεωτικά σε ανοικτούς χώρους με πρόχειρες στέγες για προφύλαξη από τον καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: