Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΘΥΜΝΗΣ

Η χθεσινή συνεδρίαση για το θέμα της ένωσης του Δήμου Κισάμου με τον Δήμο Μηθύμνης ήταν τελικά άκαρπη. Το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε ο κ. Καλαιτζάκης και αναφέρεται παρακάτω, πήρε 6 ψήφους (Καλαϊτζάκης, Καστανάκης, Καστανοπουλάκης, Κατζουράκης, Μπαριωτάκης και Τερεζάκης). Η Δήμαρχος διατύπωσε αρχικά την θέση ότι «… δεν συναινεί με κανένα τρόπο σε εθελούσια ένωση των δύο Δήμων εάν δεν συγκεκριμενοποιήσει προηγουμένως η κυβέρνηση τα κίνητρα, τις ενισχύσεις και τους οικονομικούς πόρους που σκοπεύει να διαθέσει για να στηρίξει το εγχείρημα αυτό, παρά το ότι επί της ουσίας συμφωνεί με την εισήγηση….». Στην συνέχεια όμως απέσυρε την πρόταση αυτή και στήριξε την πρόταση των Ψωματάκη-Κουνελάκη η οποία προβλέπει της έναρξη διαλόγου και την σύνταξη μελέτης, στο επίπεδο της παλαιάς επαρχίας Κισάμου, έτσι ώστε να επιτευχθεί συνένωση και των πέντε Δήμων της επαρχίας, όχι όμως από την επόμενη περίοδο 2011-2014, αλλά αργότερα. Η πρόταση αυτή πήρε 5 ψήφους ενώ 3 Δημοτικοί σύμβουλοι (Σταθάκης, Πατερομιχελάκη και Ροδουσάκη) ψήφισαν λευκό η δήλωσαν παρόντες (αποχή). Η πρόταση του κ. Καλαιτζάκη παρά το γεγονός ότι πλειοψήφησε, δεν εγκρίθηκε διότι έπρεπε να συγκεντρώσει την ειδική πλειοψηφία των 11 ψήφων (3/5 του συνόλου των μελών).
Μετά την λήξη της ψηφοφορίας ο κ. Γ.Καλαϊτζάκης δήλωσε ότι, "όπως έχω δικαίωμα από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ανά δίμηνο θα επαναφέρω το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία ενός ισχυρού δήμου στην περιοχή και η ενιαία αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών θεμάτων που ανέφερα στην εισήγηση μου αποτελούν μονόδρομο και επιτακτική ανάγκη"

ΠΡΟΤΑΣΗ κ. ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΟΡΩΝ ΔΗΜΩΝ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 15ης ΜΑΡΤΙΟΥ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου (πρέπει) να αποφασίσει, την ένωση του με τον όμορο Δήμο Μηθύμνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Νόμου 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων). Ο νέος Δήμος που θα προκύψει από την ένωση αυτή θα ονομάζεται Δήμος Κισάμου και θα έχει έδρα την πόλη της Κισάμου (Καστέλι). Η απόφαση αυτή (θα πρέπει)να είναι σε συμφωνία με την υπ΄ αριθμόν 152/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου η οποία είχε ληφθεί ενόψη του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ με θέμα την, τότε σχεδιαζόμενη, «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Ήδη, με εκ των πραγμάτων δεδομένο το γεγονός ότι η πολιτεία δεν προχωρεί στην μεταρρύθμιση αυτή, οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Κισάμου οφείλουν από μόνοι τους να υλοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα και πολύ σοβαρά θέματα τα οποία τους απασχολούν. Ο κατακερματισμός που σήμερα υπάρχει στην Κίσαμο και ειδικά στην Δυτική πλευρά της, έχει οδηγήσει την περιοχή μας στο περιθώριο των εξελίξεων αφού αδυνατεί να έχει αυτοδύναμη ουσιαστική παρέμβαση στο αυτοδιοικητικό και αναπτυξιακό «γίγνεσθαι» του τόπου. Η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου στην περιοχή είναι επιτακτική. Ειδικά με τον όμορο δήμο της Μηθύμνης, του οποίου ο διαχωρισμός από τον Δήμο της Κισάμου είναι τεχνητός, προϊόν διστακτικότητας και σκοπιμοτήτων αφού δεν υποστηρίζεται από κάποια ιστορικά, γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά η κοινωνικά δεδομένα. Πέρα, όμως, από τα ιστορικά, γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά αυτά κριτήρια τα οποία επιβάλλουν την ένωση των δύο Δήμων υπάρχουν πολλά και σημαντικά αναπτυξιακά θέματα που απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση, όπως:

1. Η λειτουργία του μεγάλου έργου της Αποχέτευσης του Κόλπου της Κισάμου (Βιολογικός Καθαρισμός) το οποίο πρέπει άμεσα να λειτουργήσει αντιμετωπίζοντας σημαντικά και δύσκολα εμπόδια αλλά και εξαιρετικά υψηλό κόστος λειτουργίας ειδικά στο αρχικό του στάδιο.
2. Το έργο της «Ανάδειξης, Ανάπλασης και Προστασίας της παραλιακής ζώνης του Κόλπου Κισάμου» του οποίου η μελέτη χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας» και σύντομα θα προκύψει η ανάγκη της κατασκευής του.
3. Η ανάγκη ενιαίας πολεοδομικής και χωροταξικής αντιμετώπισης του κάμπου της Κισάμου αφού ενιαία εδαφική και αναπτυξιακή ενότητα αποτελεί. Συνεπώς η εκπόνηση χωριστών Σ.Χ.Ο.Α.Α.Π. και Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου αποτελεί αντιεπιστημονική και αντιαναπτυξιακή προσέγγιση του θέματος.
4. Η διαφαινόμενη υποβάθμιση του λιμανιού της Κισάμου, όσον αφορά την κατασκευή των έργων που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως «πύλη εισόδου» της Κρήτης, αρχή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης και του Διευρωπαίκού Οδικού Δικτύου της νήσου καθώς και η επίσης διαφαινόμενη εγκατάλειψη των αναπτυξιακών θέσεων που προβλέπει για την Κίσαμο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.
5. Η επιχειρούμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις υπηρεσίες του στο Ηράκλειο, συστηματικά, αντιαναπτυξιακά και πέρα από κάθε επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση υποβάθμιση, στην δυτική πλευρά της Κρήτης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης , του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου του τόπου αφού τα τμήματα Βαμβακόπουλο-Κολυμπάρι, Κολυμπάρι-Καστέλι και η παράκαμψη της πόλης της Κισάμου σχεδιάζονται και μελετώνται στην λογική του «μονού κλάδου» με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου καλεί, με πνεύμα ομοψυχίας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μηθύμνης να λάβει και αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.3463/2006 παρόμοια απόφαση ένωσης με τον Δήμο της Κισάμου.
Επιπροσθέτως και επειδή μεγάλο μέρος της παραπάνω επιχειρηματολογίας και λογικής ισχύει για την ένωση και του Δήμου Ιναχωρίου στον νέο Δήμο ο οποίος θα δημιουργηθεί, το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου ανοίγει τον διάλογο για το θέμα αυτό. Τέλος επειδή τα θέματα τα οποία απασχολούν την παλαιά επαρχία της Κισάμου έχουν, ως επί το πλείστον, κοινό υπόβαθρο, κοινές είναι, ενδεχομένως, και οι λύσεις τους αλλά πολύ περισσότερο κοινές είναι οι προσδοκίες των Κισαμιτών το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Κισάμου αποφασίζει να καλέσει σε κοινή, ανοικτή, συνεδρίαση τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Βουκολιών, Ιναχωρίου, Κολυμβαρίου και Μηθύμνης ………………………….(ανοικτή ημερομηνία), στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κισάμου με θέμα συζήτησης την «Διατύπωση κοινών θέσεων των Δήμων της παλαιάς επαρχίας της Κισάμου, πρόγραμμα συνεργασίας και διεκδίκησης των επιθυμητών λύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: