Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΠΟΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΝΑΙ !! ΕΙΣ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Παρελθόν, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα πρέπει να αποτελεί, πριν καν ιδρυθεί, το ΤΕΙ για την Κίσαμο, ενώ ως “χλωμό” περιγράφεται το μέλλον της δεύτερης φάσης των λιμενικών έργων στο εμπορικό και ναυπηγοεπισκευαστικό τμήμα του λιμανιού της περιοχής. Τα παραπάνω διαφάνηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη του νομάρχη, των αντινομαρχών, νομαρχιακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στον Δήμο Κισάμου. Αν και τα θέματα αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας, από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις που υπήρξαν φάνηκε ότι σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την περιοχή τα προβλήματα παραμένουν. Από το νομάρχη κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση οδικών έργων ύψους 1.045.000 εκατ. ευρώ στην περιοχή, ενώ έγινε και ενημέρωση σχετικά με την πορεία ανέγερσης και συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων στην Κίσαμο. Από την πλευρά της, η δήμαρχος Κισάμου κ.Φρόσω Σκουλάκη παρέδωσε στο νομάρχη υπόμνημα με τα αιτήματά της. Σε αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
ΤΕΙ Κισάμου: Η δήμαρχος σημείωσε πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, οι φορείς της περιοχής διαπίστωσαν έναν εμπαιγμό από πλευράς της κυβέρνησης. Ο νομάρχης παρατήρησε πως πολιτικά συμφωνεί με τη δημιουργία του ΤΕΙ, παραδέχθηκε ωστόσο πως η υπόθεση "δεν πηγαίνει καλά". Από τον πρόεδρο του Ν.Σ. Μανώλη Παπαδάκη έγινε πρόταση να ζητηθεί η δημιουργία τμήματος του Πολυτεχνείου στην Κίσαμο, καθώς τα ΤΕΙ χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνονται.
• Λιμάνι Κισάμου: Την ανάγκη να προχωρήσουν οι μελέτες για το λιμάνι, έτσι ώστε να ενταχθεί στο Δ' ΚΠΣ ανέφερε η κ. Σκουλάκη. Από μεριάς της Νομαρχίας δόθηκε ένα υπόμνημα με το προγραμματικό σχέδιο του Λιμενικού Ταμείου, στο οποίο αναφέρεται πως τα έργα προστασίας και διαμόρφωσης του λιμανιού, και της ανακατασκευής των κρηπιδωμάτων στον χώρο πρόσδεσης των τουριστικών πλοιαρίων, ύψους 4 εκατ. ευρώ, θα προταθούν για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ και έργα στο τμήμα αλιείας του λιμανιού, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα προταθούν για χρηματοδότηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για έργα 7,5 εκατ. ευρώ στο εμπορικό και στο ναυπηγοεπισκευαστικό τμήμα του λιμανιού που το Λιμενικό Ταμείο θα προτείνει να χρηματοδοτηθούν με πόρους από το Δ' ΚΠΣ, ο κ. Αρχοντάκης σχολίασε χαρακτηριστικά πως "η β' φάση του έργου είναι χλωμή".
Γενικό πολεοδομικό σχέδιο: Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης για να δημοπρατηθεί η μελέτη. Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε πως η Νομαρχία θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου Κισάμου.• Παραλιακή ζώνη: Η δήμαρχος ανέφερε πως θα γίνει προσπάθεια ένταξης του έργου στο Δ' ΚΠΣ.• Βιολογικός καθαρισμός: Το ετήσιο κόστος του βιολογικού, που θα φτάνει τις 400.000 ευρώ, προβληματίζει τον Δήμο, καθώς οι συνδέσεις, ειδικά στην αρχή, θα είναι λίγες και το έργο πρέπει να λειτουργεί ανταποδοτικά. Ο κ. Σπανουδάκης συμπλήρωσε πως μετά από πολλές προσπάθειες το σημαντικό αυτό έργο ολοκληρώθηκε και είναι σίγουρος ότι, παρά τα προβλήματα, θα λειτουργήσει κανονικά.
Σχολική Στέγη: Για το υπό ανέγερση κτήριο του Ενιαίου Λυκείου Κισάμου ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε πως ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων θα το δημοπρατήσει το πιθανότερο μέσα στον Μάιο. Επίσης σημείωσε πως δημοπρατείται στις 10 Μαρτίου το έργο επισκευών στο νηπιαγωγείο Πλατάνου, ενώ σε λίγες ημέρες θα εγκριθεί η μελέτη αναβάθμισης του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου, ύψους 70.000 ευρώ.
• Οδικά δίκτυα: Από τη Νομαρχία βρίσκονται στη φάση της δημοπράτησης με το ποσό του 1.045.000 ευρώ τα οδικά έργα: Μαρεδιανά - Αγ. Αντώνιος (1 χιλ.), Καστέλλι - Σηρικάρι (3 χλμ.), Καστέλλι - Λουσακιές (νέα γέφυρα, αφού συναινέσουν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες), παλιός επαρχιακός δρόμος Αγ. Γεώργιος - Κουτσαυτιανά - Λαρδάς, καθαρισμοί τάφρων, χαντακιών, οχετών κ.ά. Τέλος, σήμερα δημοπρατείται το έργο ύδρευσης Λουσακιών, ύψους 45.000 ευρώ.
Δημόσιες Υπηρεσίες Κισάμου: Για αποψίλωση της περιοχής από βασικές αναπτυξιακές δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΔΕΗ -ενδεχομένως και για το ΙΚΑ) έκαναν λόγο οι Κισαμίτες. Ο κ. Αρχοντάκης αναφορικά με την Πολεοδομία, στην οποία προΐσταται, υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να δουλέψει αποκεντρωμένα ελλείψει προσωπικού, συμπληρώνοντας πως, αν ενισχυθεί με το απαραίτητο προσωπικό η Νομαρχία, τότε πιθανώς να επαναλειτουργήσει η Πολεοδομία στην Κίσαμο. Στην αναφορά της Δημάρχου, ότι η Πολεοδομία της περιοχής προφύλαξε αρκετά την περιοχή από την άναρχη δόμηση, ο Νομάρχης ανάφερε πως έχει τις επιφυλάξεις του.­
Πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας": Η Δήμαρχος ζήτησε την έγκριση χρηματοδότησης του Δήμου μέσα από το πρόγραμμα και ο νομάρχης υποσχέθηκε πως, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα στηρίξει το αίτημα.
Κλειστό γυμναστήριο: Την επίσπευση των διαδικασιών της μελέτης που έχει αναλάβει ο ΟΑΔΥΚ ζήτησαν οι Κισαμίτες. Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ Μανώλης Σπανουδάκης απάντησε πως μένει η εκπόνηση της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία της Νομαρχίας που θα γίνει σύντομα.• Δεξαμενή Πλατάνου: Για καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα έκανε λόγο ο Δήμος Κισάμου, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως το έργο μείνει εξαγγελία από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από μεριάς Νομαρχίας αναφέρθηκε πως θα ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο ώστε και το έργο αυτό να προχωρήσει. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης, ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα του ΤΕΙ, εξέφρασε τους φόβους του ότι "μάλλον το χάνουμε, παρά τις υπουργικές δεσμεύσεις και της κ. Γιαννάκου και του κ. Στυλιανίδη". Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσόν των 350.000 ευρώ για το χωροταξικό της περιοχής εξασφαλίσθηκε μετά από πιέσεις που άσκησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, τόνισε πως η βιωσιμότητα του βιολογικού της περιοχής είναι δύσκολη, καθώς το λειτουργικό κόστος (400.000 ευρώ) είναι υψηλό, ενώ την ίδια στιγμή οι συνδέσεις λίγες.
ΠΗΓΗ: Χανιώτικα Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια: