Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

Η Οικολογική πρωτοβουλία Κισάμου, μια κίνηση που έκανε αισθητή την παρουσία της τον περασμένο χρόνο στην Κίσαμο πόλη με την ανάδειξη του σοβαρού κινδύνου που
διατρέχουμε από τις καλά κρυμμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μια υπόθεση που την κέρδισε, βάσει της απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Χανίων, έκανε στις 18 του μηνός την γενική της συνέλευση στην αίθουσα του δήμου, με θέμα εγγραφή νέων μελών, εκλογές.
Λίγος κόσμος παραβρέθηκε και δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι θα περίμεναν περισσότερους, αλλά είναι γεγονός στην Μπανανία που ζούμε, όποιο πράγμα δεν έχει πολύ ρουσφέτι, γλείψιμο, τάξιμο, διορισμό, δύσκολα στηρίζεται πολύ δε περισσότερο δυσκολότερα υποστηρίζετε.
Η οικολογική κίνηση της Κισάμου είναι μια μη πολιτική κίνηση γνωστων ανθρώπων που πράγματι προσπαθούν να δείξουν τα σοβαρά προβλήματα μας, να μας κάνουν να
καταλάβουμε ότι οι πραγματικοί "διαχειριστές" και προστάτες της Ελληνικής ζωής και φύσης είμαστε εμείς, οι κάτοικοι του χωριού και της υπαίθρου, της μικρής πόλης. Κύριο στόχο έχουν να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να αντιδράσουμε στην συνεχή υποβάθμιση της ζωής αλλά και να πολεμήσουμε την καθημερινή καταστροφή που συντελείτε δίπλα μας Είναι μια οργάνωση μακριά από το αδηφάγο κράτος, μακριά από τις κομματικές γραμμές, μακριά από τα οικονομικά συμφέροντα. Οργάνωση που οι αποφάσεις της παίρνονται πολύ δημοκρατικά και φυσικά με γνώμονα την προστασία των πολιτών και της φύσης. Είναι μια απλή ομάδα πολιτών, χωρίς ηγέτη και για να το κάνω και πιο λιανά, πας και αν δεν σου αρέσει μπορείς να πάρεις το καπελάκι σου να καληνυχτίσεις και να φύγεις όπως ήλθες, χωρίς δεσμεύσεις , χωρίς να χρειαστεί να δικαιολογηθείς, χωρίς πολλά λόγια .
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και πολλά από αυτά, έτσι προσπερνά αμήχανα την κάθε νέα οικολογική κίνηση, γιατί τον κουράζει η παράξενη
ονοματολογία, τον παραπλανεί η αυθαίρετη εξήγηση, είναι πολύ δεμένος με το παλιό, έχει ακόμα αμυδρές ελπίδες στον (ανύπαρκτο) λόγο του σημερινού πολιτικού.
Σήμερα που ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, που όλοι οι πολίτες μπορούν να πουν ελεύθερα την γνώμη τους, το πρόβλημα τους και να ακουστούν, τώρα που το
περιβάλλοντος μας χρειάζεται όσο ποτέ, νομίζω ότι η λύση είναι μόνο μια, όλοι μας να γίνουμε μέλη των οικολογικών οργανώσεων, δυναμικά μέλη ώστε να αντιστρέψουμε το χάλι που έφεραν πολιτικοί και καρεκλοκένταυροι.
Φυσικά μην περιμένετε οι οικολογικές οργανώσεις να λύσουν όσα στραβά γίνονται, ως δια μαγείας, αλλά ας καταλάβουμε ότι οι ευθύνες είναι πια κοινές και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για τα όσα κάνουμε και κυρίως για τα όσα δεν κάνουμε για αυτόν τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.
Στο περιθώριο της συνέλευσης εκτός από τα πεπραγμένα που ήταν το γνωστό ζήτημα των κεραιών αλλά και το θέμα των πλαστικών των θερμοκηπίων στα Φαλάσαρνα, που και
αυτό είναι σε πολύ καλό δρόμο -αγορά οικοπέδου για τοποθέτηση και όχι αυθαίρετη καύση ή πέταγμα των πλαστικών σε αυτοσχέδιες χωματερές, μπήκαν και οι στόχοι της επόμενης χρονιάς που σαφώς είναι και δυσκολότεροι και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλου μας.
Σαν πρώτο στόχο η οικολογική κίνηση, έβαλε για το 2009, το θέμα του ΒΟΑΚ, αυτόν τον αναθεματισμένο βόρειο άξονα που κατάντησε σκοτώστρα για την νεολαία μας και όχι μόνο. Θα απαίτηση πρώτα να μπει διαχωριστική λωρίδα από τον Γαλατά ως και το Κολυμβάρι και από εκεί ως και το Καστέλλι, παράπλευρες μπάρες και απαγόρευση όλων των παράνομων καθέτων χωμάτινων και μη δρόμων προς την εθνική. Είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να έχει όλους μας συμπαραστάτες γιατί η κρατική αδράνεια αλλά περισσότερο η κρατική φτηνοδουλειά σε αυτό το κομμάτι μας γεμίζει θλίψη και ...εικονοστάσια καθημερινά.
Δεύτερος στόχος, πιο συμβατός θα έλεγα, είναι να σταματήσει αυτή η νέα χωματερή που δημιουργείτε σιγά –σιγά αλλά σταθερά -άραγε από τον δήμο Κολυμβαρίου την ξέρουν- από το Μελισουργειό ως και την γέφυρα των κατασκηνώσεων της Μητρόπολης μας στα Νοπήγεια. Απαράδεκτη κατάσταση με τα μπάζα που όπως πάει θα κλείσουν το ρέμα για να γίνουν σε μερικά χρόνια οικόπεδα.
Σε αυτό το σημείο σίγουρα και οι δημοτικές αρχές των δήμων Μυθήμνης αλλά Κισάμου μπορούν να ενημερώσουν τον κ. Πολυχρονίδη, δήμαρχο Κολυμβαρίου, μιας και είναι και δικός μας δρόμος αλλά και το πέρασμα χιλιάδων επισκεπτών.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι η προστασία των βιότοπων, η αύξηση των χώρων πρασίνου, η δημιουργία πεζόδρομων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και των
πολιτών, η κατάργηση και απομάκρυνση των κεραιών τηλεφωνίας, το καθάρισμα των ποταμών είναι μια καλή αρχή και σίγουρα με την οικολογική κίνηση – που μας θέλει δίπλα της για να μπορέσει να ορθώσει τον λόγο της που τόσο λείπει από την περιοχή μας- ίσως λυθούν πολλά από τα χρόνια προβλήματα μας. Από αλλού μην περιμένετε!!!
Ξέρω ότι κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά είμαι σίγουρος ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα γίνει διάττοντας αστέρας αλλά θα στελεχωθεί, θα υποστηριχθεί, όλο και με περισσότερους πολίτες- ανθρώπους που νοιάζονται για μια ποιότητα ζωής και των ιδίων αλλά και των παιδιών τους.

4 σχόλια:

Urrie M είπε...

Υπάρχουν μήπως κάποια τηλέφωνα επικοινωνίας? ή κάποιο site για περισσότερες πληροφορίες?

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Αγαπητή φίλη τα τηλέφωνα είναι 2822-0-23704 του καρδιολόγου κ. Μπονατάκη αλλά και 2822-0-23468 της οδοντιάτρου κ.Αποστολάκη .

Urrie M είπε...

Ευχαριστώ πολύ.

Επίσης θα ήθελα να ανεβάσω τό άρθρο αυτό στήν :

http://clubs.pathfinder.gr/kissamoslive

οπότε μπορώ να αναφέρω καί τα τηλέφωνα τού κ.Μπονατάκη καί τής κας Αποστολάκη?

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Χαρά μου !