Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ .....

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αρχαία Αθήνα, που η Δημοκρατία είχε τις καλύτερες στιγμές της και καθημερινά γίνεται λόγος για αυτό, αυτοί που εκδήλωναν την επιθυμία να αναλάβουν κάποιο αξίωμα, αποκλειόταν αυτοδίκαια από το αξίωμα αυτό. Ο λόγος που υπήρχε αυτή η ρύθμιση είναι αυτονόητος.
- Δεν είναι λογικό να επιθυμεί κάποιος να αναλάβει τόσο σοβαρές υποχρεώσεις, δίχως να εποφθαλμιά σε παραπέρα ευεργετήματα, έστω κι αν αυτά είναι δεν είναι παρά μόνο η δόξα και η φήμη. Αν η ρύθμιση αυτή ίσχυε στις μέρες μας, θα έπρεπε να απορριφθούν αμέσως σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι που στελέχωσαν τα ψηφοδέλτια της τοπικής μας αυτοδιοίκησης - εξαίρεση μόνο όσοι πιέστηκαν να συμμετάσχουν σε αυτά ή μπήκαν για να συμπληρώσουν την ομάδα ώστε να … φαίνεται πλήρεις, αλλά και αυτοί βάσει λογικής δεν έχουν και καμιά τύχη να προβάρουν τα ….αξιώματα!
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν θα αναφερθώ σε ονόματα αλλά όσοι, λίγοι ή πολλοί, ενδιαφέρονται με τα κοινά της πόλης μας, μάλλον έχουν κατασταλάξει ποιοι είναι οι ικανοί και ποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στα πολλά προβλήματα. Και ομολογουμένως τα προβλήματα του τόπου μας είναι πολλά, είναι και μεγάλα. Από την άλλη είναι φανερό ότι ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους για τα αξιώματα και τις θέσεις, έχουν επαρκείς λόγους να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους, άλλωστε από την μια αυτή είναι η διαδικασία και από την άλλη εκλέχτηκαν για να προσφέρουν.
Εδώ μπαίνει φυσικά και η κρίση του εκάστοτε δημάρχου, ο οποίος εξ αρχής γνωρίζει , τι βοήθειες μπορεί να περιμένει από κάθε συνεργάτης του και αποφασίζει ….για την δίκαιη μοιρασιά των καθηκόντων.
- Ενίοτε, λέω ενίοτε η μοιρασιά φαίνεται ότι δεν είναι δίκαιη αλλά αυτό όπως και να το κάνουμε δεν μπορεί να φανεί εξ αρχής,…….θα φανεί σίγουρα αργότερα. Φυσικά και αυτοί που κάνουν την μοιρασιά κάτι παραπάνω θα ξέρουν από μας που απλά βλέπουμε μόνο τις τελικές τους επιλογές .
Αλλά ας ξαναγυρίσω στους αντιδημάρχους που κακά τα ψέματα κινούν τα νήματα και τις διαδικασίες σε ολάκερο τον δήμο μας, στυλοβάτες της καλής λειτουργίας. Σήμερα στον δήμο μας υπάρχει πολύ πίεση, τρέξιμο, και λίγοι που θέλουν να προσφέρουν. (λόγια δημοτικού συμβούλου). Για να τα καταφέρουν να φανούν όλα καλά, να λειτουργούν όλα ομαλά είναι γνωστό ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η γνώση των εκάστοτε προβλημάτων, δεν είναι απαραίτητη μόνο η επιστημονική κατάρτιση, ούτε αρκεί το πλήθος των πολιτικών γνωριμιών για γρήγορες λύσεις , χρειάζονται όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα, ταλέντο!
Αυτά τα χαρίσματα ίσως τα έχουν οι δυο νέοι αντιδήμαρχοι μας που κακά τα ψέματα είναι και δοκιμασμένοι, όμως αυτό που παραξενεύει πολλούς είναι ότι η ομάδα που με τόσα όνειρα ξεκίνησε, που με τόσες υποσχέσεις μας γέμισε και αισιοδοξία, αποδείχτηκε ότι δεν έχει πάγκο. Γιατί άραγε;
- Γιατί αν ο δήμος διοικείτε και αντιπροσωπεύεται από τρία-τέσσερα άτομα, που εγώ προσωπικά τα θεωρώ άξια, οι υπόλοιποι σύμβουλοι φαίνεται ότι μπήκαν στην ομάδα για να την….συμπληρώσουν! Έτσι είναι άραγε;
Μια εποχή που οι απαιτήσεις είναι οξύτατες, μια εποχή που το χρήμα μπορεί να ρέει άφθονο ακόμα από την ΕΕ με τα προγράμματα, δεν αρκούν μόνο κομματικά τερτίπια και παλαιοκομματικές πρακτικές. Χρειάζονται υπερβάσεις τόσο κομματικές όσο και πολιτικές και προσωπικές. (Πράσινος δήμος σε μια μπλε κυβέρνηση)(οι βολευτές όσο αντιπαθείς και να είναι πάντα συνοδεύονται στας παρελάσεις τους στην αγορά του Καστελιού). Παρήλθε ανεπιστρεπτί ο καιρός που ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος είχε την πολυτέλεια να έχει στην ομάδα του ένα συνονθύλευμα αμόρφωτων και εριστικών κομματαρχών, που έβγαιναν στην πλατεία με ύφος εκατό καρδιναλίων για να επιθεωρήσουν τους "υπηκόους" τους. Σήμερα ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δεν μπορεί να ταλανίζεται με αδράνειες δεκαετιών, σήμερα ο πολίτης θέλει και ευελπιστεί για το καλύτερο, σήμερα ο δημότης της Κισάμου, δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Καλή επιτυχία στους (νέους) αντιδημάρχους αλλά και στον πρόεδρο του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: