Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ

Ποιος καθαρίζει τον όμορφο Μπάλο μας κάθε χρόνο ; Και έγραψα μάλλον "ο πονέντες"!!!!!
Σίγουρα είναι και αυτός, αλλά θα περίμενα κι από την δημοτική αρχή μας να μας ξεκαθαρίσει πλέον, μιας και τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα και τα δικά μας αλλά και τα δημαρχιακά, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα στα νησάκια αλλά και στην λιμνοθάλασσα, που δέχεται τόσους και τόσους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Ακόμα ποιο είναι το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την επισκεψημότητα τους; Ξέρω ότι πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, βέβαια πάλι ξέρω ότι δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που αποφάσεις δεν υλοποιούνται για τους γνωστούς λόγους, όμως καλό είναι επιτέλους οι αποφάσεις που παίρνονται μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο και αφορούν το μέλλον αυτής της περιοχής, να δημοσιοποιούνται για το καλό μας αλλά και το "καλό" σας.
*
Οι τουριστικοί παράγοντες, πρακτορεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γίνονται οι αποδέκτες τελευταία πολλών παραπόνων, αφού το καλύτερο προϊόν μας είναι δυστυχώς πολύ εγκαταλελειμμένο, με αποτέλεσμα να έχουμε όλα αυτά τα χάλια που συνοδεύονται και από πολύ ..... κλάμα. Οι υποδομές βρίσκονται σε χειμερία νάρκη στην περιοχή μας χρόνια τώρα και μόνο κάτι σπασμωδικές κινήσεις εμφανίζονται κάπου-κάπου και αυτές για να ακριβολογούμε είναι μόνο για το θεαθήναι.
- Παράδειγμα, πόσοι νέοι δρόμοι φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στην πόλη μας ; Πολλοί, αλλά πόσα πεζοδρόμια φτιάχτηκαν σε αυτούς ; Κανένα, λες και όλα γίνονται για το αυτοκίνητο, μετά διαμαρτυρόμαστε όλοοοοοοοοοοοοι ότι το Καστελάκι έπηξε από αυτοκίνητα και μόνο ο περιφερειακός θα το σώσει. Κούνια μου μας κούναγε!
*
Ξέρω καμιά δεκαπενταριά, στην γειτονιά μου, γυναίκες που καθημερινά βγαίνουν και σκουπίζουν 10 μέτρα δρόμου, όμως δεν φτάνουν και για όλο το Καστέλι. Σε αυτό λοιπόν το πρόβλημα πρέπει να επικεντρωθούμε, γιατί αυτό ασχημαίνει την πόλη μας περισσότερο από όλα τα άλλα, εδώ πρέπει να παρθούν γρήγορα και δραστικά μέτρα. Τα μαγαζιά έχουν τον πρώτο λόγο μετά τα σπίτια, αλλά και οι φιλοξενούμενοι μας μετανάστες, που δυστυχώς όπου κάθονται σχεδόν τα κάνουν...όλα ανάποδα. Γενικά αν δεν σε ενδιαφέρει τι γίνεται έξω από την πόρτα σου γιατί θα πρέπει να σε ενδιαφέρει τι γίνεται αλλού;
Σίγουρα υπάρχει ευθύνη συλλογική αλλά και ατομική στο θέμα αυτό και πρέπει να προβληματιστούμε μήπως τελικά το κομμάτι που μας αναλογεί στο θέμα καθαριότητα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νομίζουμε ότι έχουμε!
- Βλέπω τις προάλλες την κουρσάρα των 60.000 Ε να ανοίγει το παράθυρο εν κινήσει και ο συνοδηγός να αδειάζει το τασάκι στον δρόμο! Ήμαρτον. Σίγουρα και σεις έχετε δει παρόμοια περιστατικά που σας κάνουν να θυμώνετε ή και να εκνευρίζεστε, σίγουρα όμως και εσείς όπως και γω έχουμε κάνει και την δική μας κουτσουκέλα, την δική μας ζαβολιά πετώντας ένα τσιγάρο ένα πακέτο ή κατεβάζοντας τα σκουπίδια μας μετά που θα φύγει το σκουπιδιάρικο. Βέβαια η μεγαλύτερη ντροπή- και πρέπει επιτέλους κάποιοι να τιμωρηθούν- είναι όλα αυτά τα μπάζα και τα άχρηστα ηλεκτρικά απορρίμματα που κάποιοι συνεχίζουν να τα πετούν στην ακροθαλασσιά. Η διαδρομή από το Καστέλι ως λιμάνι είναι υπέροχη και με πολλές αντιθέσεις, πολλοί ξένοι την κάνουν με τα πόδια, άλλοι σταματούν πηγαίνοντας για Φαλάσαρνα για φωτογραφίες στο ψαρολίμανο αλλά και τις απόκρημνες πλαγιές του δρόμου, όμως το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι να τραβούν φωτογραφίες τα σκουπίδια μας που σιγοκατεβαίνουν στις απόκρημνες πλαγιές της ακροθαλασσιάς.
*
Ο τουρισμός, σίγουρα δεν προωθείται ούτε υποστηρίζεται όπως πρέπει σε μια χώρα που θα έπρεπε να ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Όμως η γενική παραδοχή είναι ότι ο τουρισμός στην χώρα μας φθίνει όλο και περισσότερο χρόνο με τον χρόνο. Βέβαια μπορεί να μην είναι η καθαριότητα ο σπουδαιότερος λόγος γι αυτό, μπορεί ούτε η ακρίβεια που μας έχει κυριεύσει, μπορεί να μην είναι ούτε η διεθνής κρίση, αλλά για να το διαπιστώσουμε, ας ξενικήσουμε από το ποιο απλό που δεν είναι άλλο από την καθαριότητα. Εξάλλου δεν θα πάει και τίποτα χαμένο αφού μπορεί τα επόμενα χρόνια να μην έχουμε πολλούς τουρίστες, αλλά επιτέλους θα είμαστε καθαροί για "πάρτι μας".
Στεναχωριέμαι όταν κάνω βόλτα με τα πόδια και μέσα στο Καστέλι σε σημεία που ο κόσμος περνά κατά εκατοντάδες και υπάρχουν σκουπίδια που πετάχτηκαν πριν από 8-9 μήνες. Αλλά αν ρωτήσεις στην γειτονιά ποιος τα πέταξε, κανείς δεν ξέρει. Βέβαια το παράλογο είναι ότι οι ίδιοι ξέρουν ότι υπάρχουν σκουπίδια και δεν κάνουν εντελώς τίποτα λες και ο δήμαρχος είναι αυτός που πρέπει πάντα να μας ξεβρομίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: