Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΣΗΜΑΙΑ

Η Κρητική Πολιτεία (1896– 1913) ήταν το αυτόνομο κράτος που δημιουργήθηκε στην Κρήτη μετά την Κρητική επανάσταση του 1896 και αποκόπηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρωσία). Το 1913 ενώθηκε με την κυρίως Ελλάδα. Είναι η σημαία της ήταν αυτή που βλέπουμε με το άσπρο αστέρι αριστερά. Φωτο 1.
Όμως υπήρχαν και άλλες που χρησιμοποιήθηκαν στις τοπικές επαναστάσεις λιγότερο γνωστές.
Όλες οι σημαίες της Κρητικής επανάστασης είχαν επιγραφές όπως «Ελευθερία ή Θάνατο;», «ή ταν ή επί τας», «Ένωση ή Θάνατος».
Η σημαία που ανήκε στον οπλαρχηγό Γεώργιο Δασκαλάκη και διασώθηκε από το Αρκάδι μοιάζει με την ελληνική ξηράς. Στο κέντρο φέρει σταυρό με την επι­γραφή ΙΣ ΧΣ ΝΚ (Ιησούς Χριστός Νικά) και στις γωνίες, με μεγάλα γράμματα, τα αρχικά Κ (Κρήτη), Ε (Ένωσης), Ε (Ελευθερία) ή Θ (Θάνατος). Φωτο 2
Άλλες σημαίες που διασώθηκαν είναι οι παρακάτω:

Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ
ΧΩΡΙΟΝ ΒΡΥΣΑΙΣ
1878






ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
Του οπλαρχηγού Αντώνιου
Σήφακα κατά την Κρητική
Επανάσταση του 1866.


ΕΜ. ΜΑΥΡΟΓΕ και κάθετα ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
Εμμανουήλ Μαυρογένης 1866

Δεν υπάρχουν σχόλια: