Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009

ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Το περιφερειακό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού Κισάμου, έκοψε σήμερα την πίτα του στη αίθουσα του ενοριακού κέντρου του Άγιου Σπυρίδωνα στο Καστέλλι.
Παρουσία των αρχών της πόλης, του Σεβασμιότατου κ. Αμφιλόχιου και πλήθος κόσμου έγινε η κοπή της πίτας, που περιελάμβανε εκτός από τσάι και μια θαυμάσια ομιλία του ιατρού κ. Ιωάννη Σκαράκη που παρεμπιπτόντως είναι και περιφερειάρχης Ε.Ε.Σ Κρήτης, με θέμα « Ουδετερότητα, ο δρόμος προς την Ειρήνη».

Επί του θέματος της ουδετερότητας διάβασα ένα ενδιαφέρον όσο και κατατοπιστικό άρθρο για την πορεία του Ε.Σ, όσο και για το πώς τα τελευταία χρόνια τα σύμβολα ερυθρός σταυρός (Χριστιανισμός) ερυθρά ημισέληνο (Ισλάμ) συμπληρώθηκαν με τον ερυθρό κρύσταλλο (κράτη με διαφορετική θρησκεία από τον Χριστιανισμό- Ισλάμ).

Η Ιστορία : Όταν ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός στις 22 Αυγούστου 1863 στην Γενεύη της Ελβετίας, ως προστατευτικό σύμβολο για τις ιατρικές μονάδες επιλέχθηκε ο ερυθρός σταυρός σε κόκκινο φόντο. Η επικρατούσα άποψη για την επιλογή αυτή είναι ότι αποτελεί αντιστροφή των χρωμάτων της Ελβετικής Σημαίας, ως τιμή προς την ουδέτερη αυτή χώρα στην οποία γεννήθηκε η ιδέα χωρίς να έχει θρησκευτική διάσταση. Το 1876 ωστόσο, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού πολέμου, υιοθέτησε μονομερώς την ερυθρά ημισέληνο ως σύμβολο για τις ιατρικές της μονάδες και έτσι de facto το μέχρι τότε ουδέτερο σύμβολο του ερυθρού σταυρού απέκτησε θρησκευτική διάσταση. Ένα ακόμη σύμβολο ήρθε να προστεθεί στις συνθήκες της Γενεύης το 1929, το ερυθρό λιοντάρι του Ιράν, το οποίο όμως η χώρα έπαψε να το χρησιμοποιεί το 1980, υπέρ της ερυθράς ημισελήνου.

Το πρόβλημα: Ένας μεγάλος αριθμός κρατών έχουν διαφορετική θρησκεία από τον Χριστιανισμό ή το Ισλάμ. Άλλες χώρες πάλι έχουν ανάμεικτους θρησκευτικά πληθυσμούς και τους είναι δύσκολο να επιλέξουν το ένα ή το άλλο σύμβολο.

Η Λύση: Η ιδιαιτερότητα του νέου εμβλήματος είναι ότι ένα άλλο σύμβολο μπορεί να προστεθεί μέσα σε αυτό. Έτσι για παράδειγμα, το Ισραήλ μπορεί να χρησιμοποιήσει το άστρο του Δαυίδ μέσα στον κρύσταλλο και η Ερυθραία, με μοιρασμένο πληθυσμό ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να χρησιμοποιήσει το διπλό έμβλημα, τον σταυρό και την ημισέληνο μέσα στον κρύσταλλο (Οι συνθήκες τις Γενεύης απαγορεύουν την χρήση και των δύο συμβόλων μαζί). Έτσι αποφεύγεται και ο κίνδυνος του πολλαπλασιασμού των συμβόλων, αν δηλαδή κάθε χώρα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το δικό της σύμβολο.
Μακάρι το νέο έμβλημα να αποτελέσει την κοινά αποδεκτή λύση από όλες τις πλευρές σε μια εποχή που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μοιάζουν να αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Πηγές : Bugnion François, Revised Third Edition, International Committee of the Red Cross, Λεόν Σαλτιέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: