Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΕΝ…ΟΠΩΣ ΑΝΕΤΕΚ, ΕΝΩΣΗ ΓΣ ΚΑΙ ΤΕΙ.

Εξεμέτρησε το ζειν η ΑΝΕΝ; Ποιος θα μας το πει; Ποιος θα το «μολοήσει»;
(Η εικόνα που αντικρίζει ο ενδιαφερόμενος στην ακτή Βασιλειάδη, κοντά στο ΥΕΝ, της μισοβυθισμένης Μυρτιδιώτισσας, παραπέμπει σε πτώχευση.)
Έτσι πάντως προκύπτει από την επιστολή του εκπροσώπου του Δήμου Κισάμου που περισσότερο μοιάζει με ρεπορτάζ παρά με θέση καθ’ ύλην αρμόδιου.
Όσοι αγωνιστήκαμε προσπαθώντας να αποτρέψουμε το μοιραίο, την μοιραία κατάληξη της εταιρείας, έχουμε δύο λόγια επιμερισμού ευθύνης αλλά σε ποιους;
Στους Σαραβελομιχαιλάκιδες που σαν τελευταίοι καλούνται να κλείσουν τη σκηνή ή και σε όλους, μα όλους που προϋπήρξαν ; Αυτοί «ποινή εξέτιαν» εντολές ελάμβαναν εντολές εκτελούσαν:
Από την αρχή ,δείτε τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων, αν υπάρχουν, επιτέθηκα (χωρίς εισαγωγικά) έως παρεξηγήσεως στην.. «καλή προαίρεση της ΑΝΕΚ».
Καλή πρόθεση δεν υπήρχε και την κατάγγειλε ευθέως και επώνυμα ο συγχωρεμένος ο Σήφης ο Βαρδινογιάννης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγώνας» στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής του τακτικής προς την διοίκηση Σ. Ζαμπετάκη αλλά και όταν ανέλαβε τα ηνία της ΑΝΕΚ δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον πολύ περισσότερο που είχε συγκρουστεί ανοικτά με τον σεβ. Ειρηναίο, την ασπίδα της ΑΝΕΝ.
Με διαδοχικά κείμενα μου στους Νέους Ορίζοντες ζητούσα και η έδρα και η διοίκηση και η τεχνογνωσία και το υπαλληλικό προσωπικό να είναι, από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τόπους, Μεσσηνίας και Κισάμου. «Εξαντλήθηκαν οι κοινωνικές μας ικανότητες στους διαδρόμους και στις παροχές εφήμερων σχέσεων» με τα, ούτως ή άλλως, αποτυχημένα στελέχη της ΑΝΕΚ
Οι δήμαρχοι της Κισάμου δεν έδιναν μάχες ουσίας στα Δ.Σ της ΑΝΕΝ και θεωρούσαν «τεράστια» την συμβολή τους αν με παραστάσεις στους υπουργούς λάμβαναν κάποια επιδότηση.(την κρατικοδίαιτη νοοτροπία θα την συναντούμε οριζόντια στο πολιτικό φάσμα αφού αποτελεί το άλλοθι της αβουλίας της αρεστότητας και των αλληλοευεργετούμενων διαύλων)Όταν μάχεσαι προκαλείς ανατροπές διαφορετικά παραιτείσαι καταγγέλλοντας την εξέλιξη των πραγμάτων..
Οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας Χανίων, και κυρίως οι οικονομολόγοι εξ αυτών, ενώ αρθρογραφούν για κάθε φύσημα του ανέμου, για την ΑΝΕΝ σιωπούσαν (και σιώπησαν γιατί προφανώς ο τέως Νομάρχης τους είχε πείσει πως, από τον επερχόμενο θώκο της ΑΝΕΚ, θα έλυνε όλα τα προβλήματα της «μικρής αλλά τίμιας» ΑΝΕΝ),οι δε σημερινοί εκπρόσωποι, δεν θεωρούν το θέμα αντάξιο για τις ημερήσιες διατάξεις του Νομαρχιακού συμβουλίου (αλλά άφαις αυτούς ).
Όταν ο λαός αντιληφθεί τις καταστάσεις σπάνια «πέφτει» έξω. Είναι η σοφία αιώνων που στηρίζει τη γνώμη του, και ενώ βλέπαμε την κατάληξη και την οικονομική αλλά, και αυτή την επιβίωση του πλοίου, και τολμήσαμε από το τοπικό κανάλι παρουσία και του κ. Τριάντου να θέσουμε θέμα αξιοπλοΐας της Μυρτιδιώτισσας μας απείλησαν με καταμήνυση αλλά και ο κ Δήμαρχος που ήταν επίσης παρόν απλώς εκνευρίσθηκε.. …:Υπήρξε ή όχι έκθεση που τα έλεγε όλα αυτά;
Η μόνη μαχητική παρουσία που καταγραφόταν όλα αυτά τα χρόνια στις γενικές συνελεύσεις ήταν από την ΝΑ Μεσσηνίας αλλά και τον κ. Τριάντο, φευ όμως κουρασθήκαμε.
Τώρα; Έχει η Κίσαμος τόσους χειροκροτητές πολιτικών ανδρών βετεράνων αλλά και νεοπαγών με διασυνδέσεις και ευθείες και πλάγιες με την «οικογένεια», έχουν να πουν ή να πράξουν ή τίποτα;
Στα εγκαίνια ήταν όλοι εκεί, τώρα έχουν κάποιο λόγο να δώσουν;
Τι είναι (ήταν;) η ΑΝΕΝ μια συνηθισμένη Α.Ε από τις πολλές που κλείνουν ή μια κοινωνικής βάσης και αναπτυξιακής προπτικής εταιρεία; Δικαιούνται να μην επερωτούν, να μην έχουν λαλιά;
Το λιμάνι στο Καβονήσι που τόσες γενιές Κισαμιτών «παλεύουν» θα μετατραπεί σε ψαρολίμανο;
Τώρα, αυτό που αποκαλούσαμε αναπτυξιακό εργαλείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας, στόμωσε.
Το όνειρο έγινε εφιάλτης, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι ο τόπος που δεν παίρνει την τύχη του στα χέρια του είναι άβουλος.
Ποιοι θέλησαν την Κίσαμο άβουλη; Ποιοι έπνιξαν το όραμα τόσων Κισαμιτών; Ποιοι σχεδίασαν έτσι την εξέλιξη αυτή;
Όχι πάντως αυτοί που διέθεσαν χρόνο μυαλό και άγχος για να λένε τα πράγματα με το όνομα τους, εκάστοτε, προς τους εκάστοτε, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, χωρίς οφίκια αλλά πολύ πιο μπροστά από όλους αυτούς.
Ευτυχώς όμως …τώρα θα σφυρίζουν τα τρένα στο Καβονήσι… .
Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, και δεν θα αλλάξουν από τα πάνω ούτε από τα πλάγια.
Θα αλλάξουν από εκείνους που την Κίσαμο την έχουν βίωμα και μεράκι και όχι χόμπι ή αποστολή,( αρκεί ο κόσμος που ψηφίζει να αντιληφθεί ότι ψηφίζει για να εκλέξει τους άξιους για τον τόπο μας και όχι για τις προσωπικές του ανάγκες.)
Θα αλλάξει από ανθρώπους με ήθος ευπρέπεια λόγο και γνώση αυτοτέλεια και αυτάρκεια.
Θα αλλάξει σελίδα από μια νέα ομάδα που έχει σαν βίωμα της την υπέρβαση των ορίων αλλά και γνώση των περιθωρίων δράσης.
Η Κίσαμος βρίσκεται σε ανάγκη και οι λύσεις είναι τα παιδιά της.
Θα το τολμήσει; Θα το τολμήσουν;

Γιάννης Φωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: