Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΧΜ.....Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

«Η καθαριότητα της πόλης μας αποτελεί ύψιστο αγαθό και είναι πρωταρχικό καθήκον όλων μας, γιατί εκτός του ότι προστατεύει την υγεία και το περιβάλλον, ευπρεπίζει αισθητικά την πόλη και αναβαθμίζει η ζωή των κατοίκων.»
Φυσικά αυτά τα λέγανε προεκλογικά, γιατί σήμερα αυτοί που τα λένε, δεν αντιλαμβάνονται μάλλον την πραγματικότητα ή ζουν ….. κάπου αλλού.
Τα τελευταία χρόνια η καθαριότητα της πόλης μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Καθημερινά ζούμε καταστάσεις τριτοκοσμικές, με το τόσο σκουπιδολόι που υπάρχει σε αυτήν. Δεν υπάρχει σημείο καθαρό μες στην πόλη και αυτό όσο περνάει ο καιρός είναι και περισσότερο εμφανές. Στενά, δρομάκια, δρόμοι, λεωφόροι, όλοι το ίδιο χάλι. Τι συμβαίνει και απότομα αλλάξαμε; Τι έγινε και χάσαμε την επαφή με την καθαριότητα;
-Παράδειγμα πρώτο προς αποφυγήν, την Κυριακή το απόγευμα είχε την ετήσια εκδήλωση του ο Ερυθρός Σταυρός Κισάμου στο Ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα, ο δρόμος από το ΚΤΕΛ προς την εκκλησία αδιάβατος από τα σκουπίδια και τα νερά . Ήμαρτον και είχαμε και ξενομερίτες.
- Παράδειγμα δεύτερο, στις πλατείες και στην μια στην άλλη, αλλά τώρα και στην παραπέρα μαζεύεται όλο αυτό το «βοηθητικό μας προσωπικό», δύσκολο να φανταστείς αν δεν περάσεις από κοντά, τι σκουπίδια πετούν ή χαρτόκουτες αφήνουν μετά την αποχώρηση τους τις απογευματινές ώρες. Φυσικά πίσω δεν πάνε και οι δικοί μας μαθητές που περιμένουν τα μεσημεριανά λεωφορεία. Εκεί «απασχολούνται» 2-3 οδοκαθαριστές καθημερινά, αλλά όταν φεύγουν όλοι αυτοί, έχουν σκολάσει και οι οδοκαθαριστές, μόνο τα σκουπίδια μένουν για την επομένη.
Για να αλλάξει λοιπόν η αντίληψη και οι πρακτικές του πολίτη για την καθαριότητα, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, που μέχρι τώρα δεν την έχει αναλάβει καμιά δημοτική αρχή και κανένας άλλος φορέας. Φαίνεται ότι είναι αδύνατον να δοθούν γρήγορες λύσεις και αυτό το ξέρουμε, αλλά δεν μπορεί και να ζούμε σε αυτό το χάλι ;
- Άρα σαν μόνη λύση φαντάζει η προσπάθεια να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς η παρατεταμένη απάθεια μας ως προς το θέμα αυτό, θα μας στοιχίσει και αυτό θα φανεί αργότερα, όταν θα έλθουν και οι πρώτοι τουρίστες.
...........................................................
Μόνη μας ελπίδα ο δήμος. Εκεί εναποθέτουμε τις ελπίδες μας, γιατί έτσι μετατοπίζουμε ή καλύτερα αυτό -απαλλασσόμεθα, όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα πηγάζει από μας. Δυστυχώς η καθαριότητα είναι θέμα κουλτούρας, μου το έλεγαν και δεν το πίστευα.
Φυσικά αυτό δεν αθωώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, που για ένα λόγο σαν και αυτόν την επιλέξαμε, να μας βοηθήσει. Ο δήμος πρέπει να φροντίσει να δημιουργηθούν υποδομές για πάσης φύσεως απορριμμάτων και φυσικά σε αρκετά σημεία της πόλης, μην ξεχνάμε ότι αν χρειαστεί να διανύσουμε πάνω από ένα στενό για να πετάξουμε τα σκουπίδια μας πολλοί από εμάς δυσανασχετούμε και δεν μπαίνουμε στον κόπο να τα πάμε στον κάδο, αλλά τα πετάμε …….στην αυλή του γείτονα.
-Την Κυριακή βρισκόμουν στους Αγίους Αποστόλους και παρατήρησα ότι όλη την μέρα αλλοδαποί (στην Κίσαμο τέτοιοι είναι σε πληθώρα) σκούπιζαν και ασβέστωναν τα πεζοδρόμια. Παράνομα, ξεπαράνομα έκαναν και αυτοί το μεροκάματο τους (λες και στις ελιές τους ασφαλίζουμε) αλλά έκαναν και τον δήμο να φαίνεται πεντακάθαρος. Άραγε εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο ;
Περιμένω λοιπόν ο Δήμος μας να βρει μια λύση σε αυτό το θέμα, που η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία άρχισε να μας ξεφεύγει η καθαριότητα, ίσως ένας λόγος να είναι ότι το προσωπικό καθαριότητας δεν είναι αρκετό για όλη την πόλη. Όμως, η καθαριότητα πρώτιστα πρέπει να λειτουργεί υπηρεσιακά αφού φαίνεται ότι εθελοντικά δεν σκαμπάζουμε και πολλά. Σε μεγάλες πόλεις υπάρχει ο κανονισμός καθαριότητας (αλλά εμείς είμαστε πόλη, θα μου πείτε;) που περιλαμβάνει αυστηρά πρόστιμα και τα αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερα, αλλά και ορατά. Εδώ όμως σε ποιόν να πρωτοβάλεις πρόστιμο; Κάνε μια βόλτα, όχι στις γειτονιές, άλλα στο κέντρο, θα βρεις πολλές εστίες μόλυνσης που υπάρχουν για καιρό, οι υπηρεσίες, οι πολίτες, οι γείτονες, γνωρίζουν άλλα ουδεμία κίνηση γίνεται για να καθαριστούν. Γιατί άραγε;
Μάθε να ζεις με τα σκουπίδια..... λοιπόν!!!
Υ.Σ Μια πρωτοβουλία που λείπει από την γειτονιά μας, είναι η διοργάνωση ημέρας καθαριότητας σε όλα τα σχολειά για την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα συνεισφέρουν αλλά θα σεβαστούν και τον κόπο τους μετά με αποτέλεσμα οι χώροι να διατηρούνται καθαροί για περισσότερο καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: