Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΜΜΟΛΗΨΙΑ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

 Σε ρεπορτάζ της Κατερίνα Πολύζου για λογαριασμό της ΕΡΤ αποκαλύπτεται αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά το περνάμε πάντα αδιάφορα, μιας και δεν ειναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία, που στην Κίσαμο η παράνομη αμμοληψία ήταν και ειναι υπαρκτή. 
Αλλεπάλληλες αμμοληψίες φέρεται ότι πραγματοποιούνται στην τοποθεσία Λιβάδια στα Φαλάσαρνα, σε περιοχή Natura, από ιδιώτες εργολάβους και όχι μόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για περιβάλλον, που ούτως ή άλλως προστατεύεται από την Κοινοτική νομοθεσία.
Αν κανείς αναζητήσει πληροφορίες για την περιοχή στο διαδίκτυο, θα διαβάσει διθυραμβικά σχόλια για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά θα διαπιστώσει και την διογκούμενη ανησυχία Ευρωπαίων και Ελλήνων επισκεπτών, για παρεμβάσεις που απειλούν την κατά τ’ άλλα προστατευμένη περιοχή.
Έτσι τις προηγούμενες ημέρες, μέσα στη νύχτα ένα μεγάλο φορτηγό προσέγγισε την παραλία με τις αμμοθίνες και τη σπάνια βιοποικιλότητα και διενήργησε παράνομη αμμοληψία. Αντίστοιχες καταγγελίες αφορούν αντίστοιχες έκνομες ενέργειες και από άλλους ιδιώτες, που θεωρούν ότι η παρέμβασή τους στους προστατευμένους οικότοπους είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Κισάμου και όπως ενημερωθήκαμε υπάρχει προφορική καταγγελία, η οποία ελέγχεται, λίγα πράγματα ωστόσο μπορεί να γίνουν χωρίς γραπτή αναφορά.
Όπως απεικονίζουν οι φωτογραφίες, πραγματοποιούνται αμμοληψίες τέτοιας έντασης, που με σταθερό ρυθμό, θα καταλήξουν στην πλήρη καταστροφή του οικότοπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: