Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΕΛΟΣ

Ερώτηση για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παραμείνουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Έλους της ΔΕ Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου προς την υπουργό Παιδείας. 
«Για δεύτερη σχολική χρονιά μένουν εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Έλους της ΔΕ Ιναχωρίου του Δήμου Κισσάμου Κρήτης, μολονότι οι συνθήκες για τις οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτα, παραμένουν ως είχαν. Ειδικότερα, με την Υπουργική Απόφαση 64543/Δ1 (ΦΕΚ 2139/Β/3-6-2020) συμπληρώνεται η Απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (133529/ΓΔ4/7-8-2018) και συνεχίζεται ο αποχαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτων μιας σειράς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά, όπως και των σχολείων του Έλους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους.
Συγκεκριμένα, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Έλους βρίσκονται σε μια εξαιρετικά απομακρυσμένη δυσπρόσιτη, ορεινή περιοχή (που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο) και εξυπηρετούν τους μαθητές όλης της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου. Ο χαρακτηρισμός τους ως δυσπρόσιτα σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών σε αυτά, οπότε λειτουργούσαν με ολιγομελή τμήματα, έδιναν παραπάνω μόρια ως κίνητρο σε εκπαιδευτικούς -τουλάχιστον στους μόνιμους- για να τα προτιμήσουν και γενικά είχαν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στη λειτουργία τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Έλους, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες, γίνονται και με αυτό τον τρόπο αποδέχτες της μείωσης των κρατικών παροχών και των βασικά απαιτούμενων για τη μόρφωση των παιδιών τους. Στην πραγματικότητα, διευκολύνονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις, πράγμα που σημαίνει αναγκαστική μετακίνηση των ανήλικων μαθητών αρκετά χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.
Σαν να μην έφταναν τα 25άρια τμήματα μέσα στην πανδημία και οι κουτσουρεμένες προσλήψεις αναπληρωτών, η κυβέρνηση υποβαθμίζει περαιτέρω τη λειτουργία απομακρυσμένων σχολείων. Η απόφαση να μείνει εκτός των πινάκων δυσπρόσιτων σχολείων το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Έλους εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση που επιβάλλουν κεφάλαιο και ΕΕ, που τόσα χρόνια στήριζαν και στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εντάσσεται στο νομοθετικό οπλοστάσιο και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιβάλλουν περικοπές και στην εκπαίδευση και δίνουν γερό χτύπημα στο παρόν και το μέλλον των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για τον χαρακτηρισμό ως δυσπρόσιτων σχολείων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου του Έλους της ΔΕ Ιναχωρίου του Δήμου Κισάμου Κρήτης, που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
Να δοθεί οριστική λύση για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμο προσωπικό - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά».

Από πληροφορίες τα σχολεία του Έλους κινδυνεύουν να μείνουν έξω και τον πίνακα των δυσπρόσιτων του Σεπτεμβρίου, μάλιστα όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα να ρωτούν και να αναζητούν τον λόγο .....εκτός απο τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: