Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 Όλα αυτά τα έγραφα που θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες είναι απο το αρχείο του Σοφοκλή Βενιζέλου και ενδιαφέρουν ιστορικά την Κίσαμο μιας και είναι επιστολές λίγο πριν τον εμφύλιο και τα δραματικά γεγονότα που έγιναν μετά στα Χανιά και στην Κίσαμο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει εκτός της επιστολής και οι σφραγίδες των κοινοτήτων αλλά και των σωματείων του Καστελιού του 1948.
Είναι λυπηρό οτι τέτοια έγραφα έχουν χαθεί απο τα αρχεία του Δήμου (Καστελίου) Κισάμου ή των κοινοτήτων της επαρχίας Κισάμου και ευτύχημα θα ήταν να μαζευτούν όσα βρεθούν απο τις αποθήκες, τα συρτάρια και τα παλιά κοινοτικά γραφεία για να φτιαχτεί ένα Μουσείο που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ....Μουσείο Κοινοτήτων Κισάμου "Νικολάου Κατζουράκη" μιας και ήταν όνειρο του αυτή η μάζωξη αυτού του ιστορικού υλικού.
Τα ονόματα των προέδρων που υπογράφουν το παραπάνω έγγραφο είναι δίπλα στις σφραγίδες, αυτά που έχουν σβηστεί απο μένα ειναι τα ονόματα των αρχηγών των ΜΑΥΔΩΝ Δυτικής Κισάμου, 6 το αριθμό.
Οι σφραγίδες είναι απο τον Δήμο Κισάμου, τις κοινότητες Καλουδιανών-Λουσακιών-Πλατάνου- Γραμβουσίων -Πολυρρηνίας- και Κάτω Παλαιοκάστρου, των εργατών Ξηράς, των εργατών λιμένος Καστελίου και λεμβούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: