Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΣΑΚΚΟΥΛΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Όλοι οι χωρικοί που καλλιεργούσαν σιτάρι, κάθε Ιούνιο το θέριζαν και το πήγαιναν στους μυλωνάδες για να το αλέσουν, ώστε να έχουν αποθέματα σε αλεύρι όλο το χειμώνα, αφού μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα όλες οι γυναίκες ζύμωναν μόνες τους το ψωμί. Οι χωρικοί θέριζαν τα στάχυα κι έπειτα, κυρίως οι γυναίκες, λιχνίζανε και το αλωνίζανε, χώριζαν δηλαδή το στάρι από τα στάχυα (το κάνανε καρπό). 
Τον καρπό αυτό μετέφεραν με γαϊδούρια στους αλευρόμυλους κι εκεί αρχικά κοσκινιζόταν με την κοσκίνα από τις πέτρες, την ήρα, το κριθάρι, για να μείνει μόνο το καθαρό σιτάρι. Αφού είχε καθαριστεί τελείως ο μυλωνάς έριχνε το σιτάρι στο μύλο για να το αλέσει και να παραχθεί αλεύρι.
Οι μυλωνάδες δεν πληρώνονταν συνήθως σε χρήμα αλλά σε είδος (αλεύρι). Για παράδειγμα στις δέκα οκάδες σιτάρι έπαιρναν μία οκά αλεύρι.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: