Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΟΛΩΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Στα πλαίσια του βιολογικού καθαρισμού στην Κίσαμο αποκαλύφτηκε στην Εφέδρων Πολεμιστών (πλησίον του Δημαρχείου) λαξευτός θαλαμωτός Ρωμαϊκός τάφος. Ο ασύλητος οικογενειακός τάφος είχε 4 ταφές και τα κτερίσματα που βρέθηκαν αρκετά γυάλινα μυροδοχεία (φωτο 1) που χρονολογούνται από τον 1ο ως και 3ο αιώνα μ.Χ
 Ξεχωρίζει το γυάλινο κύπελλο (φωτο 2) με την επιγραφή "ΛΑΒΕ ΤΗΝ ΝΕΙΚΗΝ" και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα που δίνεται σε νικητή αγώνα. Παρόμοιο κύπελλο έχει βρεθεί στην Σιδώνα και βρίσκεται στο μουσείο του Τολέδο.
 Στα πήλινα αγγεία (φωτο 3) ξεχωρίζει ένα βολβόσχημο μυροδοχείο ένα μελανοδοχείο και ένα ειδώλιο πουλιού.
 Αρκετά οστέινα αντικείμενα, πολλά γυάλινα κουμπιά, περόνες, σπάτουλες κλπ 
Τέλος βρέθηκαν 8 χρυσά τρίλοβα φύλλα και 4 χρυσά δισκάρια, τα δυο με σταυρωτή αναδίπλωση. Όλα τα ευρήματα μας μαρτυρούν την οικονομική κατάσταση των νεκρών που ενταφιάστηκαν κατά πάσα πιθανότητα από τον 1ο ως και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: