Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Η ιστορία αφορά εφτά νεαρούς Έλληνες ναυτικούς οι οποίοι συνελήφθησαν το καλοκαίρι του 1827 από Άγγλους στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης και τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της πειρατείας σε βρετανικό πλοίο. Στην δίκη τους που διεξήχθη στην τότε αγγλική αποικία της Μάλτας, οι Έλληνες είπαν ότι η πράξη τους είχε πατριωτικό σκοπό, καθώς το πλοίο και το φορτίο του είχαν προορισμό το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, που τότε τελούσε υπό Οθωμανική κατοχή. Το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν από Άγγλους, Μαλτέζους, Σικελούς, Γάλλους και Ισπανούς. Και οι εφτά καταδικάστηκαν. Στους τρεις επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις τιμωρήθηκαν με ισόβια δεσμά.
Με την βοήθεια του Μαλτέζου συνηγόρου τους ζήτησαν χάρη από τον τότε Βρετανό βασιλέα Γεώργιο και εντός του έτους τους δόθηκε χάρη αλλά με εξορία, μπήκαν λοιπόν σε πλοίο που τους μετέφερε στο Botany Bay του Σύδνεϋ, το οποίο ήταν τότε υπό αγγλική κατοχή, όπως και η υπόλοιπη Αυστραλία.
Η ιστορία έχει γίνει θεατρικό έργο 2007 από το σχήμα «Sidetrack Performance Group» με τίτλο "Οι Έλληνες Πειρατές" και η παράσταση είναι μία σύνθεση κωμωδίας και δράματος, με δράση μεταξύ άλλων στην θάλασσα, σε αίθουσα δικαστηρίου και σε άλλους χώρους που οι εφτά ναυτικοί βίωσαν την περιπέτειά τους.

Iστορικά ξέρουμε οτι το 1828 ο Σταίην με εντολή Καποδίστρια διόρισε φρούραρχο στο νησί της Γραμβούσας τον Άγγλο Στόγανεητς, ο οποίος συνέλαβε  6 πειρατές και τους μετέφερε στην Μάλτα όπου δικάστηκαν. Ήταν οι Μαρτιμιανός Περάκης, Γεώργιος Λούπης, Μανώλης Δεικτάκης, Παναγιώτης Καλαισάκης, Μανόλης Κουβαρίτης και Μανόλης Σπανός (Δεικτάκης). Μάλιστα όταν τους δόθηκε χάρη δεν βρέθηκαν όλοι ...τελικά μήπως κατέληξαν μερικοί από αυτούς στην Αυστραλία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: