Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ

Βυθομετρικός χάρτης Δυτικής Κρήτης
Παρατηρήστε τις ισοβαθείς καμπύλες γραμμές πόσο κοντά στις ακτές είναι στην δυτική ακτή, ειδικά από Σφηνάρι ως το Λαφονήσι-Ακρωτήριο Κριό σε αντίθεση με τις βόρειες ακτές.
Βλέπουμε πως πχ από τα μικρά ακρωτήρια Ξεκοφτό και Μούρος η ισοβαθής καμπύλη των 1.000 μέτρων απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο περίπου απ΄την ακτή! Γύρω 3 χλμ μόνο απέχει αυτή των 2.000 μέτρων βάθους και περίπου 10-12 χλμ πιο δυτικά τα βάθη ξεπερνούν τα 3.000 μέτρα!
Ενώ στους κόλπους Κισάμου και Χανίων βλέπουμε σε απόσταση πάνω από 15 χλμ βόρεια των ακτογραμμών να μην ξεπερνούν οι βυθοί τα 250 ως 500 το πολύ μέτρα βάθος!
Αυτό εξηγεί και γιατί η θάλασσα στα δυτικά και νότια παράλια είναι ψυχρότερη τα καλοκαίρια απ΄ ό,τι στα βόρεια.
Στα νότια, Σούγια, Αγιά Ρουμέλη, επιπλέον εκρέουν και ψυχρά γλυκά νερά από τα δίπλα ψηλά βουνά.
Κώστας Ντουντουλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: