Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΤΟ 1834

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα πέρασε απο την Κίσαμο το 1834 ο R. Pashley γράφοντας 10 σελίδες για το είδε, τι έκανε, τι σχεδίαζε να κάνει αλλά και ..τι έφαγε.
Συνάντησε φτώχεια μεγάλη, ειδικά στα δυτικά του κόλπου της Κισάμου, όπου είδε τις ελιές σε κακή κατάσταση και ιδιαίτερα στο Κάτω Παλιόκαστρο και την Πολυρρήνια. Μάλιστα όπως καταλαβαίνει κάποιος διαβάζοντας τις αράδες, που αφορούν την Κίσαμο, τις μέρες που έμεινε εδώ (πλην Φαλασάρνων) έπεσε πείνα πολύ λόγω της νηστείας του Τεσσαρακοστής.
Γράφει...
Απείχαμε πολλές μέρες από την ώρα λύτρωσης απο την ελληνική νηστεία και ξαφνικά (Πολυρρήνια) είδα ένα χωρικό να ετοιμάζεται να ψήσει κρέας... Όταν τον ρώτησα μου είπε:
-Το πρόβατο είχε αρρωστήσει και έτσι το έσφαξα για τα παιδιά. (τίποτα δεν πήγαινε χαμένο)
Μη θέλοντας να στερήσω τα παιδιά απο το γεύμα τους δειπνήσαμε με αυγά και σπαράγγια.

Φαίνεται οτι η περιοχή έβγαζε απο τότε σπαράγγια -αβρωνιές και μάλιστα τις έκαναν με τ' αυγά οι παλιοί μας.
Η έκπληξη δε του περιηγητή ήταν οτι τα κισαμίτικα σπαράγγια ήταν διπλάσια και τριπλάσια απο τα Ευρωπαϊκά που εκείνοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: