Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

Καλοκαίρι του 1971 ο Μάνος επισκέπτεται την Κίσαμο, την γενέτειρα του, και μένει για κάμποσο καιρό. Η πόλη της Κισάμου τον υποδέχεται και τον καλωσορίζει. Αμέτρητες οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής με την αγάπη του κόσμου να εκδηλώνεται σε κάθε βήμα του. Στου Κουτσουρέλη του άρεσε και με τον Γιώργο κάνανε υπέροχες βραδιές απαγγέλοντας Ριζίτικα ή τον Ερωτόκριτο.
Προσπαθεί να βρει χώρο να ανεβάσει την πρεμιέρα του έργου που ετοιμάζει για τον χειμώνα στην Αθήνα, "Χριστόφορος Κολόμβος" του Καζαντζάκη. Θέλει να τον ανεβάσει πρώτα στην γενέτειρα του.... Με τον Αντώνη Σχετάκη καθηγητή ακόμα στο Γυμνάσιο Καστελίου έχει φάει την πόλη για να βρει ένα κατάλληλο χώρο. Το Ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα μικρό και σκοτεινό...η πλατεία Τζανακάκη άβολη.. και πάνω στην βόλτα τους βλέπουν τα θεμέλια της Ευαγγελίστριας.
 -Εδώ θέλω να παίξω στο Ιερό τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη!!
- Θα μας αφήσει ο Ειρηναίος όμως;
Ναι ο Ειρηναίος τον άφησε ....ίσως ήταν η καλύτερη παράσταση στο μονόπρακτο έργο αυτό που την επόμενη χρονιά ανέβηκε και σε Θέατρο της Αθήνας. Ασφυκτικά γεμάτος από Κισσαμίτες ο ναός, απόλαυσε για πρώτη και τελευταία φορά τον Μάνο, που αυτές τις μέρες θα τον τιμήσει δίνοντας τ όνομα του σε μια από τις πλατείες της πόλης μας.

1 σχόλιο:

christina είπε...

Αξέχαστες Κρητικές μορφές!!!!