Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΗ Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΠΛΕΟΝ

Τις τελευταίες μέρες τροφή για συζήτηση στις υπαίθριες καφενόβιες ομάδες έχει πάρει το νέο νομοσχέδιο που έγινε νόμος του κράτους και αφορά την αυτοδιοίκηση ο "Κλεισθένης Ι". Με αυτόν τον νόμο θα πάμε στις δημοτικές εκλογές και καλό είναι να προσέξουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει σχετικά με τις κοινότητες μιας και όπως βλέπω έγινε της μόδας πλέον η αναγέννηση το Κοινοτάρχη.
Στο Άρθρο 5 που αφορά τις κοινότητες υπάρχει η εξής αντικατάσταση
1. Όργανα των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, με βάση τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είναι:
α) Το συμβούλιο της κοινότητας.
β) Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας.
2. Το συμβούλιο της κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως δύο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους, από επτά (7) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους, από έντεκα (11) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους και από δεκαπέντε (15) μέλη σε κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους.
Στο ν. 3852/2010, μετά το άρθρο 18, προστίθεται άρθρο 18Α ως εξής:
"Άρθρο 18Α"
Εκλογές κοινοτήτων άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων 
1. Η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.
2. Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 έως και 9..
4. Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού. Στη δήλωση του συνδυασμού αναγράφονται κατά σειρά:
α) Το όνομα και, αν υπάρχει, το έμβλημα του συνδυασμού.
β) Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου προέδρου του συμβουλίου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υποψηφίου προέδρου. Εάν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώτος υποψήφιος του συνδυασμού θεωρείται υποψήφιος πρόεδρος του συμβουλίου και ένα ακόμα που προστίθεται για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων που στο Άρθρο 18Β λέει:
1. Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται με γραπτή δήλωση κάθε υποψήφιου, στην οποία αναγράφεται η κοινότητα για την οποία κατατίθεται υποψηφιότητα και το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου.
Τέλος αν μια κοινότητα δεν κατεβάσει συνδυασμό τότε με το Άρθρο 18Γ ενώνεται με την όμορη που έχει κατεβάσει.

Με απλά λόγια η Κοινότητα Κισάμου θα έχει 7μελές συμβούλιο και 5μελές η Γραμβούσα (796 κάτοικοι), ο Πλάτανος (1.179), Καλλεργιανά (520), Λουσακιές (373), ο Δραπανιάς (427), το Βουλγάρω (314) και Καλουδιανά (385), αν δεν κάνω λάθος πουθενά. Τα Εννιά χωριά δεν έχουν καμιά κοινότητα άνω των 300 κατοίκων βάση της απογραφής του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: