Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ. ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Πως κάποιοι θέλουν να μπερδεύουν τα "δεδομένα" όταν δεν τους βολεύει, είναι το μόνο σίγουρο. Η αλήθεια όμως είναι μία... και είναι αυτή που αποδεικνύεται από τη διαδοχική πορεία των γεγονότων.
Ενώ το 2012 με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, διαπιστώθηκε η μη συμβατότητα λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου, οι αρμόδιοι δεν προέβηκαν σε καμία ενέργεια για το κλείσιμό του.
Επίσης, όταν στις  19/09/2013 έληξε η προθεσμία τεχνικής ανασυγκρότησης που είχε χορηγηθεί, πάλι οι αρμόδιοι δεν έπραξαν τα δέοντα. Αντιθέτως, απέκρυψαν όλες τις παραπάνω αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τους πολίτες της Κισάμου και στήριξαν την παράνομη λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου.
Μιλάνε κάποιοι για αυτόβουλη αποχώρηση του Πυρηνελαιουργείου. Όμως τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ήταν στις προθέσεις. Και αποδείχθηκε όταν το 2014 ο νόμος 4217 έδωσε το δικαίωμα (χρήσης γης) εγκατάστασης δραστηριότητας μέσης όχλησης εντός οικισμού, τότε προέβηκαν άμεσα στις ανάλογες ενέργειες (άδεια δόμησης κατασκευής στεγάστρων), ώστε να πετύχουν τη μόνιμη, οριστική και νόμιμη παραμονή τους.
Εμείς από την αρχή της θητείας μας (Σεπτέμβριος του 2014) κάναμε σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους (δημόσιες υπηρεσίες και επιχείρηση), ότι δεν επιθυμούμε την συνέχιση λειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου, εντός του παραλιακού μετώπου της Κισάμου. Σε αυτή μας τη διεκδίκηση μείναμε σταθεροί και αυτό πετύχαμε τελικά, χρησιμοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδινε η νομοθεσία, με την καθοδήγηση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου μας, κα Μπενιουδάκη, και την οποία θερμά ευχαριστούμε. Το ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης δεν κατάφεραν να βρουν χώρο εντός του δήμου μας, ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας αυτό μπορούν να το απαντήσουν οι ίδιοι και "αυτοί" που τους έκαναν προσύμφωνα αγοραπωλησίας γης (είναι κατατεθειμένα στα δικαστήρια) που τελικά δεν προχώρησαν. Μπορούν να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο τα υπέγραψαν κι έπειτα δεν υλοποιήθηκαν τα προσυμφωνημένα; Αλήθεια ρήτρες για όλα αυτά υπήρχαν ή όχι; 
Επίσης, θα θέλαμε να μάθουμε τι κόστος επιβαρύνει τον ελαιοπαραγωγό το κλείσιμο του Πυρηνελαιουργείου και η μεταφορά της πυρήνας στα Χανιά. Επιβαρύνονται οι παραγωγοί για την επιλογή κάθε ελαιοτριβείου που θα δίνει την πυρήνα για την περαιτέρω επεξεργασία; Ή θα έχουν κάποιο όφελος από την πώλησή της, ιδιαίτερα τώρα που ακούγεται ότι μετακινείται η πυρήνα από την Κίσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία; Μάλλον τώρα δεν μας αφορά η στήριξη των ντόπιων επιχειρήσεων αλλά τα προσωπικά οικονομικά κίνητρα.
ΥΓ. Δεν μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω το πώς προσεγγίστηκε δημοσιογραφικά το θέμα από την τοπική εφημερίδα ''Νέοι Ορίζοντες''. Η εφημερίδα όντως ήταν, μαζί με την ιστοσελίδα ‘’ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΕΣΑΙ’’, από τους ελάχιστους που καυτηρίαζαν τη λειτουργία του Πυρηνελαιουργείου τόσα χρόνια, τώρα όμως που πετύχαμε τη διακοπή και απομάκρυνσή του μετά από μισό αιώνα, αναφέρει απλώς "Υπάρχει πλάνο επόμενης ημέρας...;". Σαφώς και δεν έχουμε δικαίωμα να υποδείξουμε στον ιδιοκτήτη της επόμενες επιχειρηματικές ενέργειες, όμως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας ενεργήσαμε τα δέοντα με την απομάκρυνση του Πυρηνελαιουργείου, καθώς και για τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασής του και επιθυμούμε την τουριστική αξιοποίηση του χώρου. 
Δεν επιθυμούμε κάποια δημόσια προβολή και έπαινο. Ότι καταφέρνουμε, το πιστωνόμαστε κατευθείαν στην καρδιά και τη σκέψη των δημοτών μας. Απλώς αποδεικνύεται το πως κάποιοι που "παίζουν άμεμπτοι" χρησιμοποιώντας την πένα τους, όπως θέλουν και όχι όπως επιβάλλεται από την εκάστοτε κατάσταση, αποδίδοντας "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". 
Στηρίξαμε δημόσια τον κ. Ροκάκη για την προεδρία του ΕΒΕ Χανίων και αυτό ενόχλησε κάποιους. Τι να κάνουμε; Θα υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Ούτως ή άλλως, δεν μετανιώνουμε για την επιλογή μας, συνεχίζουμε και στηρίζουμε.. Δεν μάθαμε βέβαια αυτοί που ενοχλήθηκαν γιατί στήριξαν άλλη υποψηφιότητα. Έτσι για να ξέρουμε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: