Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΜΙΣΗ ΑΞΙΑ

Κάποιος την είχε στην κατοχή του για κάποια χρόνια, μόλις άνοιξε το Λαογραφικό Μουσείο στα Παλιά Ρούματα (τρομερά και δυσκολοεύριστα αντικείμενα έχει και αξίζει μια επίσκεψη σας) την πήγε και την άφησε στην πόρτα του.
Κατά τον κ. Ανδριανάκη είναι κτητορική επιγραφή με διάκοσμο. Μπορεί να είναι από εκκλησία, μπορεί όμως να είναι και από σπίτι.
Πάνω γράφει "σεπτεβρίου 16" ακολουθεί σταυροειδές διακοσμητικό σε κύκλο και ακολουθούσε η χρονολογία, που δυστυχώς είναι κατεστραμμένη. 
Στο σταυρό που είναι σε κύκλο το συνηθισμένο Ι(ΗΣΟΥ)Σ Χ(ΡΙΣΤΟ)Σ 
ΝΙ/ΚΑ.  (ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ)
Από τις δυο πλευρές κυπαρίσσια, θέμα συνηθισμένο το 18ο αιώνα.
Από κάτω σε δυο σειρές:
ΜΑ....ΑΣ   ΔΙΤΡΙΟΣ  Πρόκειται για ονοματεπώνυμο του κτήτορα, ή ιδιοκτήτη) ΚΑΙ Ο ΓΑΡΨΑΣ ....... (άλλο όνομα δυσανάγνωστο. Αυτό πρέπει να είναι του μάστορα). 
Πρόκειται λοιπόν για επιγραφή του 18ου αιώνα, και αυτό συμπεραίνεται  από τα μοτίβα και τον τύπο των γραμμάτων. Ο "γλύπτης", ως συνήθως αγράμματος (αντί για "γράψας", "γάρψας", αντί για "Δημήτριος" "ΔΙΤΡΙΟΣ" και δυστυχώς υπάρχουν φθορές στο επώνυμο του ιδιοκτήτη, ή κτήτορα (αν είναι εκκλησία) και τη χρονολογία.
Υ.Σ Βέβαια η αξία της κτητορικής επιγραφής είναι μισή.... μιας και αυτός που την άφησε ανώνυμα έξω απο την πόρτα του Μουσείου δεν έδωσε στοιχεία που βρέθηκε και πότε... οπότε είναι δύσκολο να βρεθεί ο τόπος, ο ιδιοκτήτης ή η εκκλησία. Δυστυχώς αυτά γίνονται και αυτοί που το κάνουν νομίζουν οτι κάνουν το σωστό..αλλά δεν είναι έτσι. Χάνει την αξία της άμα δεν βρεθεί ολάκερη η ιστορία της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: