Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ

Δειλά βήματα ονοματοδοσίας κάνουμε και όχι επειδή δεν το θέλουμε αλλά βασικά είχαμε μείνει πίσω στο θέμα που μας ξέφυγε απο την μια οτι μεγαλώσαμε σαν πόλη με νέους δρόμους και πλατείες και απο την άλλη ποιος θα μπορούσε να δώσει δίχως γκρίνια, ετσιθελικά θα το έλεγα εγώ, μια ονοματοδοσία σε ένα απο τους πολλούς χωματόδρομους μας. Κάπου διάβασα οτι 24 χρόνια δεν είχαμε δώσει όνομα σε κανένα δρόμο της πόλης (εκτός δώσαμε πριν 2 χρόνια στα Νοπήγεια) που αυτόματα μας πάει σε εποχές δήμου Καστελίου και δημαρχοδιοίκησης Σχετάκη. Να πω την αλήθεια απο όταν άρχισα να θυμάμαι την πόλη 4 δρόμοι και μια πλατεία ήταν αυτοί που μου έμειναν στο μυαλό χαραγμένοι.... Πλατεία Τζανακάκη εκεί που κάναμε τα πάντα, ως και ο θρυλικός Σαμψών έχει δώσει παραστάσεις, η Σκαλίδη που ήταν η δρομάρα με τον αρχιστράτηγο της να την παρακολουθεί απο τον Μιχαήλ Αρχάγγελο, η Ομογενών Αμερικής λόγω του νοσοκομείου και φυσικά η Παρθενιουπερίδη έτσι την λέγαμε μονοκόμματα απ΄όπου φεύγανε τα λεωφορεία δυτικά της πλατείας Τζανακάκη. Σήμερα γεμίσαμε νέους δρόμους και αν δεν διαλυόταν το ταχυδρομικό σύστημα θα ήταν ένας λαβύρινθος άγνωστων ατόμων και  προσώπων. 
Η επιτροπή που συστήθηκε το 2017 έχει δύσκολο έργο και νομίζω -απ' ότι ακούω- προσπαθεί δίκαια και με γνώμονα την αντικειμενικότητα να δώσει ονόματα που θα ικανοποιήσουν όλους.. προσπαθώντας να διατηρήσει και τα ονόματα των οδών που υπάρχουν... γιατί η ιστορικότητα ενός δρόμου δεν πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την δεξιοαριστρόστροφη πολιτική της Ελλάδος, ή του εκάστοτε Δημάρχου. (Εδώ είμαστε τυχεροί έχουμε επιτροπή με δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, που αποτελείται και από σπουδαία καταξιωμένα πρόσωπα της πόλης)
Ας ελπίσουμε οτι κάποτε θα δούμε όλους αυτούς που πρόσφεραν για την πόλη να τους δίνεται δικαιωματικά ένας δρόμος προς τιμή τους και αυτοί είναι πολλοί, δεν είναι ούτε δυο, ούτε τρεις... που κάποιοι θέλουν να μας πλασάρουν.
Είναι πολλοί, όπως και οι δρόμοι της πόλης που σήμερα τον καθένα τον αποκαλούμε "Άγνωστος". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: