Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΕΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ομιλία προέδρου συνδέσμου φίλων Αννουσάκειου Ιδρύματος κ Παντελή Κατάκη.
 Εκ μέρους του Δ.Σ. του εθελοντικού Συνδέσμου «Οι φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου», Σας καλωσορίζω και Σας ευχαριστώ από καρδιάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή σημαντική εκδήλωση τιμής και ευχαριστιών για τους εργαζόμενους και εθελοντές συνεργάτες του Αννουσάκειου Ιδρύματος.
Προηγουμένως θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια στο Σύνδεσμό μας, ο οποίος ξεκίνησε τη δράση και λειτουργία του, βάσει Καταστατικού, το έτος 2008.
 Σκοπός του είναι να βοηθά στο σημαντικό έργο του Αννουσάκειου Ιδρύματος και ειδικότερα στην παροχή βοήθειας σε άτομα που διαβιούν μέσα στο Ίδρυμα να μπορούν να βιώνουν ευχάριστες στιγμές και να ξεφεύγουν από σκέψεις που μπορεί να τους φέρνουν θλίψη και μελαγχολία. Αυτό το πετυχαίνομε με διάφορους τρόπους, είτε μέσα στο χώρο του Αννουσάκειου, κουβεντιάζοντας μαζί τους, καλώντας μουσικούς, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικά σχήματα, μαθητές από σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής για ψυχαγωγία και διασκέδαση, είτε έξω στην κοινότητα, με προγραμματισμένες εξόδους για να παρακολουθήσουν κάποια εκδήλωση ή επισκεφθούν διάφορες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως πολιτιστικά κέντρα, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ., καλώντας ταυτόχρονα και καταξιωμένους ομιλητές από όλη την Ελλάδα αλλά καταγόμενους από την Κίσαμο για να τους μιλήσουν και να συναναστραφούν μαζί τους.
Το ελπιδοφόρο για μας είναι η άμεση και ειλικρινής ανταπόκριση επιχειρηματιών σε κάθε πρόσκληση που τους απευθύνομε για φιλοξενία των ενοίκων του Ιδρύματος στον επαγγελματικό τους χώρο. Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένα πολύ ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, που αγκαλιάζει και συμμερίζεται τον πάσχοντα άνθρωπο. Θα θέλαμε να αναφέρομε τα ονόματά τους αλλά είναι πολλά και ο χρόνος μας περιορισμένος. Όμως τους απευθύνομε ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
 Ένα «ευχαριστώ» απευθύνομε  και σε όσους έρχονται στην παρέα μας και αφιερώνουν χρόνο και συζητούν με τους τροφίμους του Ιδρύματος. Τους ευχόμαστε να είναι καλά και να συνεχίσουν να προσφέρουν την ανθρωπιά τους και την αγάπη τους στους ανθρώπους που τόσο μας έχουν ανάγκη. Επιφυλασσόμαστε!! 
Για κάποια μελλοντική εκδήλωση,αφιερωμένη σε αυτήν την προσφορά τους.
Προς το παρόν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο Ξενοδόχων Χανίων κ. Γιαννούλη, τον έφορο κ. Κατάκη και όλο το Δ.Σ. για την μεγάλη προσφορά σε ρουχισμό και είδη εστίασης.
Σε ανώνυμο, που προσφέρει 200 κιλά κοτόπουλο ανά μήνα.
Στον κ. Νικολαΐδη ιδιοκτήτη εταιρείας Naturelle για την προσφορά 150 ζευγών παπουτσιών.
Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Ιερείς, κυρίες και κύριοι,
Κάθε λαός έχει την ιστορία του. Έχει μια πορεία μέσα στο χρόνο. Η κάθε γενιά καθορίζει αυτό που είναι. Εμείς οι Έλληνες, ιδιαίτερα οι Κρητικοί, ανέκαθεν ήμασταν προσηλωμένοι στην πίστη και στην Εκκλησία του Χριστού. Χτίσαμε ναούς, θέατρα, αγάλματα και όταν ακόμα πολεμούσαμε, πολεμούσαμε υπέρ βωμών και εστιών, για την πατρίδα και την πίστη μας.
 Είμαστε λαός που 2000 χρόνια προστατεύομε τον Τάφο του Χριστού μας. Είμαστε ο λαός που στη γλώσσα μας γράφτηκαν τα ιερά Ευαγγέλια. Έχουμε φιλότιμο, αρετή μοναδική στον κόσμο και με αυτό δίνομε αγάπη. Αυτή την αγάπη δίνομε και στον άνθρωπο του Αννουσάκειου αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη από συμπαράσταση και βοήθεια.
Είναι αξιόλογο να τονιστεί πως τα άτομα που ζουν στο Αννουσάκειο δεν τα βλέπουμε με λύπη και συμπόνια, αλλά με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Τους τονίζουμε καθημερινά πως ο καθένας από αυτούς είναι μοναδικός και έχει την αξία του και την ιδιαιτερότητά του. Όταν τους βλέπομε χαρούμενους νιώθουμε κι εμείς χαρά. Έχουμε πετύχει να μας νιώθουν δικά τους πρόσωπα που ενδιαφερόμαστε γι’  αυτούς, μας αναζητούν και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
Δεν ξεχνάμε ότι και αυτοί υπήρξαν, όπως και μείς, άνθρωποι γεμάτοι ζωντάνια, με υγεία και πλούσια δραστηριότητα. Έτσι κι εμείς κάνομε πράξη τα λόγια που αναφέρονται στην καρδιά που βλέπετε στην οθόνη.
Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται ο φιλοξενούμενος στο Ίδρυμα αυτό είναι ένας συν-άνθρωπος, ένα χέρι να τον κρατάει και μια καρδιά να τον καταλαβαίνει.
Και έρχομαι τώρα στη σημερινή τιμητική βραδιά που είναι αφιερωμένη στο προσωπικό και τους εθελοντές -  συνεργάτες του Αννουσάκειου Ιδρύματος.
Οι αξίες μας επηρεάζουν τις αποφάσεις μας. Τους βλέπομε, τους ζούμε και τους θαυμάζομε για την υπομονή τους, την αντοχή τους, την κατανόησή τους και την αγάπη που απλόχερα προσφέρουν στους απόμαχους της ζωής. Ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.
 Χαιρόμαστε να βλέπομε νέους ανθρώπους να νοιάζονται γι’  αυτούς και να προσφέρουν με αγάπη και όχι μόνο από επαγγελματικό καθήκον.
Στο σημείο αυτό,οφείλουμε να αναφερθούμε στο πρόσωπο ενός εκπλιπόντα εργαζομένου του νοσηλευτή Εμμ. Κοτσαμπασάκη ,που πρόσφερε τις υπηρεσίες του ανελλιπώς ,αγγόγυστα,ακούραστα και με απόλυτη αφοσίωση από το 1994 εώς το 2017,όπουκαι απεβίωσε.
Σεβασμιώτατε, σε 1,5 χρόνο την ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας «Οι Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος» την έχουν επισκεφθεί 90.000 άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν όλα όσα γίνονται σ’  αυτό το χώρο με την δική σας ευλογία και αγάπη.
Αλλά και με την αμέριστη συμπαράσταση του διοικητικού διευθυντή πρωτοπρεσβυτέρου του οικουμενικού θρόνου ,Αρετάκη Αντωνίου.
Υπάρχουν φίλοι του Συνδέσμου, που πηγαίνουν και λιβανίζουν τον τάφο των ανθρώπων που έζησαν στο Ίδρυμα.
 Υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται και ταξινομούν δωρεάν ρουχισμό ότι φόρεμα ή παντελόνι είναι στα μέτρα τους.
Και κάποιοι άλλοι, που ταΐζουν με το κουταλάκι τα άτομα που έχουν ειδικές δυσκολίες. 
Σκεφτήκαμε λοιπόν και αποφασίσαμε ότι επειδή ένα «ευχαριστώ» δεν φτάνει… πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω.
Έτσι μαζί με τις πολλές μας ευχαριστίες, απόψε που βρεθήκαμε εδώ θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους πολύτιμους συνεργάτες σας στο Αννουσάκειο Ίδρυμα, προσφέροντας στον καθένα μία ειδική πλακέτα, στην οποία είναι χαραγμένα λόγια ψυχής, που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη, την αναγνώριση και τον έπαινό μας για την πολύτιμη προσφορά τους αλλά και την ύψιστη κοινωνική αποστολή που καλούνται καθημερινά να φέρουν εις πέρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: