Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΠΑΛΙΕΣ ... ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΕΣ

Η λέξη Eκκλησία έχει συνεχή χρήση στην ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα. Ετυμολογείται απο το ρήμα εκ-καλώ, με χρήση του θέματος από το επίθετο έκκλητ-ος. Εκκαλώ σήμαινε προσκαλώ άτομα εκ (από) του συνόλου να σχηματίσουν ομάδα.
Αγία Βαρβάρα (Λατζιανά)
Αποτέλεσμα αυτής της έκ-κλησης ο σχηματισμός σύναξης, συνέλευσης. Με τη λέξη Εκκλησία περιγράφεται τόσο η διαδικασία της συνέλευσης, όσο και το αποτέλεσμά της.

Άγιος Μάμας (Μελισσουργειό)
Άρα απο αρχαιοτάτων χρόνων υπήρχαν εκκλησίες (Ναοί) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τότε γνωστού κόσμου. Στην γειτονιά μας είναι πάμπολλες, ορισμένες μάλιστα με ιστορία πολλών αιώνων. 
Δεν θα αναφερθώ στους αρχαίους Ναούς αλλά θα κάνω μια γρήγορη αρίθμηση των παλιών ναών στην επαρχία μας (όσες έχω πάει), που ορισμένες δεν υπάρχουν σήμερα, ή είναι ένας σωρός πέτρες ή είναι εγκαταλελειμμένες στο έλεος του Θεού.
Οι δυο πρώτες ήταν μέσα στην πόλη και δεν υπάρχει ίχνος τους...
1. Αγία Τριάδα                      6. Άγιος Γεώργιος (Νοπήγια)
2. !!!                                       7. Αγία Βαρβάρα (Λατζιανά)
3. Άγιος Γεώργιος (Μουρί)  8. Ιερός Ναός της Υπαπαντής 
4. Άγιος Μάμας                    9. Παναγία  (Περβόλια-Βάθη)        
5. Αγία Μαρίνα (Μουρί)      10. !!!! (Νησί)
11. Αγία Βαρβάρα (Τσουρουνιανά)
12. Παναγιά η Κλεφρίνα
13. Άγιος Σώστης
13 εκκλησίες και σίγουρα είναι πολύ περισσότερες. Θα χαρώ να τις καταγράψουμε όλες κι αν κάποιος γνωρίζει κάπου κάποια ας το γράψει στα σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: