Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟ Α.Σ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης
Βραβεία σε ελαιουργεία για την εφαρμογή Ορθών Πρακτικών στην Έκθλιψη και Διάθεση του ελαιολάδου των παραγωγών, απονεμήθηκαν κατά τις εκδηλώσεις της παγκόσμιας ημέρας ελιά από τον ΣΕΔΗΚ.

Η αξιολόγηση των εκθέσεων και στοιχείων που υποβλήθηκαν απο τους ενδιαφερομένους έγινε απο Επιτροπές στις οποίες μετείχαν Επιστήμονες απο Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια και Επιστημονικούς φορείς της Κρήτης.
Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν ήταν πλακέτες με την Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελιά καθώς και ειδικοί Έπαινοι.
Στον τομέα της έκθλιψης η κατάσταση θεωρείται αρκετά ικανοποιητική όπως αποδεικνύεται και από τα Βραβεία που απονεμήθηκαν (Πιν.1)
Αντίθετα στον τομέα της διάθεσης η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική αφού δεν υπήρξε καμία βράβευση με την «Χρυσή Μινωική Ελιά» (Πιν.2). Ο τομέας απαιτεί αρκετές βελτιώσεις και ενδεχόμενα εφαρμογή μέτρων πολιτικής, ώστε οι τιμές παραγωγού να μην υστερούν σε σχέση με τιμές στα αλλά Κράτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι πωλήσεις σε χύμα πρέπει να γίνονται, τουλάχιστο από τους Συν/σμούς, με διαγωνισμούς οι οποίοι αποτελούν ορθή και διαφανή μέθοδο και όπως έχει αποδειχθεί στην Πελοπόννησο και Κρήτη εξασφαλίζουν τιμές αρκετά υψηλότερες.

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: